Investeringar bortom börsen

Investera

24th January 2024

Investeringar bortom börsen

I en värld som ofta domineras av aktier och fondinvesteringar på börsen finns det ett brett spektrum av alternativa investeringar som ofta förbises. Dessa alternativ kommer alla med sina unika möjligheter och risker. I denna artikel utforskar vi några populära alternativa investeringar.

Fastigheter

Investering i fastigheter har länge varit en favorit bland många investerare. Fastighetsmarknaden erbjuder en konkret tillgång, ofta med potential för både kapitaltillväxt och inkomst via uthyrning. Denna typ av tillgång kräver oftast en stor initial investering och kan även medföra löpande kostnader för underhåll.

Konst och antikviteter

Investering i konst och antikviteter är en fascinerande arena som kombinerar passion för estetisk verksamhet med potentiell ekonomisk avkastning. Denna marknad kräver dock en djup kunskap och förståelse för de objekt man investerar i, samt en medvetenhet om att värdet oftast är djupt subjektivt och kommer påverkas av trender och personliga preferenser. Denna marknad är också utsatt för bedrägerier i form av förfalskningar.

Onoterade aktier

Onoterade aktier representerar aktier i företag som inte är noterade på en offentlig börs. Dessa investeringar erbjuder en möjlighet att investera i företag som kanske ännu inte har uppnått sin fulla marknadspotential. En fördel med denna investering jämfört med resten i denna lista är att de oftast kan förvaras i en aktiedepå om företaget är registrerat hos Euroclear vilket är smidigt. 

Risker med onoterade aktier

Det är dock viktigt att vara medveten om de risker som är förknippade med investeringar i onoterade aktier. Till skillnad från börsnoterade företag, är onoterade företag ofta mindre transparenta, vilket kan göra det svårare för investerare att få en tydlig bild av företagets finansiella hälsa och framtidsutsikter. Dessutom kan likviditeten vara begränsad, vilket innebär att det kan vara svårt att sälja aktierna snabbt om behovet uppstår. Det kan också vara svårt att ta reda på vad de senaste avsluten i onoterade aktier är. Ett företag som underlättar detta är Eqvor som öppet publicerar avslut i några stora onoterade företag i deras otc-lista för onoterade aktier.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store