Investera
3rd March 2022
Hur ska man agera när det är oroligt på finansmarknaden?
Oavsett om du sparar till din pension, en ny bil, kontantinsats till en lägenhet eller för att ha en buffert till oförutsägbara utgifter kan det vara fördelaktigt att ha pengarna placerade på börsen via fonder och aktier. Sparkontot är just nu ett oattraktivt alternativ med låga räntor och en inflation som hägrar i horisonten. I januari 2022 var den svenska inflationen 3,9% vilket innebär att din köpkraft minskar med 3,9% per år. All avkastning på ditt sparande under den %-satsen innebär en minskning av din köpkraft. Vad finns då kvar för alternativ om inte börserna?
Time in market beats timing the market
Innan du placerar dina pengar är det viktig att fråga sig när du behöver dem, kommer du köpa en bil inom ett år? Är lägenhetsköpet aktuellt först om fem år? Tidshorisonten är avgörande för vilken risk du kan vara beredd att utsätta pengarna för. En vanlig tumregel är att pengar du behöver inom 3-5 år inte bör vara exponerade mot börsen på samma sätt som säg, ditt pensionskapital. I ett läge där du vet att pengarna kommer till användning inom 1-2 år kanske inflationen är priset du behöver betala för att inte utsätta kapitalet för risken som börsen innebär.
Om du, som många andra, har ett mer långsiktigt sparande och tycker det är roligt och intressant att följa finansmarknaderna kan det vara en poäng att placera ditt kapital där de får bäst avkastning för stunden. Givetvis är det svårt (vissa säger omöjligt) att pricka exakt rätt tillfälle att köpa eller sälja en aktie eller fond och den största delen av en sparande mår garanterat bäst i långsiktiga, väldiversifierade indexfonder med låg avgift. Men för den delen av ditt sparande som du kanske är lite mer aktiv med, där du köper och säljer aktier du tror på och byter fonder för att få den där lilla kryddan i portföljen. Hur ska man agera där?
Vi har frågat Augeres VD Alexandro Andersson om hur dom agerar på börsen nu under rådande tider. Augere bedriver ett tradingcommunity där man som medlem får ta del av analyser, strategier och verktyg för att kunna förbättra sina investeringar. Deras tjänst riktar sig till dig som är intresserad av aktiv handel och som vill ta del av analyser, information och köprekommendationer av professionella traders och privata börsentusiaster.
Hur agerar Augere?
Sedan uppgången i aktier under december månad har vi fokuserat på att ha tillgång till ”torrt krut” och kunna agera vid möjligheter som uppkommer i en volatil marknad. Vi ser möjligheter att positionera oss rätt i både upp- och nedgångar genom att identifiera de starkaste samt svagaste sektorerna. De senaste dagarna har vi noterat att säljtrycket i de stora amerikanska indexen har varit mindre än vid nedgången tidigare i januari. Något som i sin tur ledde till en studs uppåt i slutet på förra veckan kriget i Ukraina till trots. Vår bedömning är att det bara är en tidsfråga innan USA-börsen bryter ner genom viktiga nivåer vilket potentiellt kan öppna för ett fall på uppemot 8-10%. Således ser vi fortfarande nedsida i närtid vilket håller oss från att öka risken, istället har vi likvida medel tillgängliga för att kunna köpa de aktier vi ser som vinnare det närmaste 1-2 åren.
För dig som handlar väldigt aktiv med aktier gör de kraftiga prisrörelserna ännu viktigare att se över din riskhantering och att framför allt följa en tydlig strategi för din handel. Vad gör du om börsen viker ytterligare -8% på 4–5 veckor? Säljer du i panik? År 2021 flödade mer än 1000 miljarder dollar in i globala aktiefonder, vilket är mer än de tidigare 19 åren tillsammans. Uppgångarna i aktier sedan mars 2020 har gjort att din granne, deras kattvakt, taxichauffören och hens moster har köpt aktier som aldrig förr. I takt med att centralbankerna inte lär höja räntorna så som marknaden hittills prisat in och konjunkturtillväxten lär få det jobbigt med fortsatt höga energikostnader tror vi att det här är början på en större nedgång. Vikten av att ha en plan och inte agera i panik är större än någonsin.
Men vad ska man investera i då?
Om vi har rätt i vår prognos att börserna ska ner ytterligare kan det visa sig vara ett bra köpläge i tillväxtaktier mer defensiva bolag, sådana företag som tillhandahåller tjänster och varor som kommer behövas, oavsett var i konjunkturcykeln vi befinner oss. Däremot så håller vi oss borta från så kallade ”Value”-aktier och bankaktier, bolag i de sektorerna kommer enligt oss inte att gå lika bra och där förlorar vi en så kallad ”risk-off”. Ta hem eventuella vinster du lyckats skapa de senaste åren och allokera en del av din ”aktiva” portfölj till månadssparande i indexfonder eller investmentbolag.
En annan viktig aspekt av dagens marknad är hur den påverkas av det fruktansvärda kriget i Ukraina som har lett till ett veritabelt råvarukaos med högre priser i tillgångar som vete, gas, bensin etc. Europa importerar närmare 60% av sina energitillgångar. Ryssland är Europas största energileverantör som tillhandahåller ungefär 45%. Nordstream 2 färdigställdes för inte så länge sedan för att kunna flytta ännu mer naturgas från Ryssland till Tyskland, ett projekt som nu är lagt på is (och ingen vet om det tas upp igen). Ryssland är även den största veteexportören i världen med cirka 39 miljoner ton årligen. För sammanhanget är USA världens näst största exportör med 27 miljoner ton. Med tanke på vårt råvaruberoende från Ryssland kommer det bli intressant att se hur USA och Europa hanterar dem i de sanktioner som nu införs. Europa kan till exempel få tillgång till olja, vete och kalium från andra källor men det finns praktiskt taget ingen som kan ersätta naturgasen. En gissning är att säkerhetssituationen i Europa leder till större investeringar i förnybara energikällor och ett åtagande från EUs ledare att komma ifrån beroendet av rysk gas. Oavsett den exakta påverka av sanktionerna har rädslan och osäkerheten redan drivit upp priserna för dessa råvaror sedan en lång tid tillbaka.
Är du osäker på vilka enskilda aktier som kan vara vinnare, rikta blickarna åt fonder som är investerade i förnybar energi, samt försvars och säkerhetsindustrin. Som en illustration av vilka galna tider vi lever i har det höjts röster för att inkludera vapentillverkare i ESG-index för att ge dem tillgång till kapitalflöden. Vem hade kunnat gissa det för ett år sedan?
Gillade du inlägget?
Dela gärna på sociala medier ❤️
Vill du läsa mer?
Fler artiklar från Alwybloggen
Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.