Hur du ska tänka kring att prata pengar med dina vänner

Budget

20th October 2021

Hur du ska tänka kring att prata pengar med dina vänner

Tuffa samtal med vänner kan vara… tuffa. Men ofta är det de ämnen du undviker att ta upp som orsakar störst skada. För många står pengaproblem väldigt högt upp på listan med tuffa samtalsämnen. Privatekonomi är inte det mest spännande ämnet och det kan vara både pinsamt och jobbigt att erkänna när din pengasituation är mindre än idealisk.

Men det enda sättet att undvika ekonomisk friktion i dina relationer är att ta itu med problemet direkt. Det blir kanske inte blir lätt, men vi på Alwy vill hjälpa dig att göra det lättare genom några enkla och praktiska tips.

Lär dig sätta gränser

Ett av de vanligaste problemen bland vänner är när en person vill spendera mer pengar än de andra är bekväma med. Börja med att sätta gränser med dina vänner genom att förklara att du har en budget och inte har råd med dyra aktiviteter allt för ofta. Har du inte en budget kan du läsa här om hur du skapar en. Ju tidigare du har detta samtal, desto tidigare kommer du att må bättre i er relation. Om du istället skjuter upp samtalet kan du börja känna ilska och irritation mot dina vänner och undvika att göra planer med dem i framtiden.

Du behöver absolut inte dela din exakta lön eller skuldsumma med dina vänner utan förklara bara att du behöver spendera mindre på att till exempel gå ut och äta, shoppa, dyra utekvällar eller de aktiviteter ni vanligtvis brukar göra tillsammans. Var specifik och tydlig genom att bryta ner det för dem.

Dina vänner kan känna sig illa till mods ett tag över att föreslå aktiviteter för att försöka anpassa sig till din budget. Därför är det viktigt att du föreslår billiga alternativ eller gratisalternativ som att till exempel laga middag tillsammans hemma, ha drinkbjudning hemma eller promenera i närområdet. Detta steg är nyckeln till framgång i er relation eftersom det bekräftar att du vill behålla och vårda vänskapen.

Det kan tyckas lättare att bara undvika att umgås istället för att ta upp problematiken med pengar men det står alltid tillbaka. Dina vänner kommer så småningom tro att du inte vill umgås med dem och förhållandet kommer att börja försämras. Låt absolut inte pengar vara orsaken till att du förlorar en vänskap, stärk istället er relation genom att prata om det som bekymrar dig!

Anta inte att din situation är unik

Många av oss antar att om du inte pratar om ekonomiska problem så existerar de inte. Men det är långt ifrån verkligheten och Covid-19 pandemin har satt många i en ekonomisk snäv situation. Det kan vara så att även dina vänner som spenderar pengar från höger till vänster på dyra middagar, sena utekväller, taxiresor genom hela staden och lyxa resor förlitar sig på kreditkort och smålån för att finansiera sina utgifter. När du tar upp din egna ekonomiska kamp ger det dina vänner tillåtelse att vara sårbara och del med sig av sina egna problem. Även om de inte sitter i samma situation som dig kan de ha sina egna problem och personliga fighter.

Var ärligt

Det kan låta klyschigt, men att vara ärlig och öppen om dina känslor är det första och viktigaste steget att ta när du pratar om känsliga ekonomiska frågor med dina vänner. Berätta vilken påverkan de har på dig, hur de får dig att känna i olika ekonomiska situationer. Nämn aldrig hur deras Instagram-inlägg eller Snapchat-story påverkar dig. Det är inte rättvist att ve någon censurera sig själv på sociala medier, men det är däremot rimligt att förvänta sig lite återhållsamhet när ni umgås.

När de är skyldiga dig pengar

Att låna ut pengar till vänner har nog vi alla gjort och det kan kännas som en lätt tjänst på kort sikt, men många vänskaper har tyvärr slutat över obetalda skulder. Om din vän är skyldig dig pengar och inte har betalat tillbaka är den enda lösningen att prata direkt med personen om det. Diskutera det aldrig över sms eller någon annan chat-funktion, du kan komma att verka passivt aggressiv. Försök att träffa personen det rör eller prata i telefon om ni inte bor nära varandra.

Berätta klart och tydligt att du förstår deras situation och om de absolut inte kan betala tillbaka hela beloppet just nu så säg att du accepterar delbetalningar månadsvis. Skam är den första anledningen till att folk undviker att prata om pengar, så målet måste bli att få din vän att känna sig bekväm nog att ha ett uppriktigt samtal om skulden.

När du tjänar mer

Om du är den vännen som tjänar mer, var försiktig när du navigerar i pengakonversationer. Du vet aldrig hur någons ekonomiska situation egentligen är, även om de delar specifika detaljer med dig. Men du ska inte heller bara anta att dina vänner inte har råd att göra någonting, men var respektfull och förstående när de väljer bort vissa saker. Skulle de verka tveksamma så föreslå gratis eller billiga aktiviteter, en middag hemma kan oftast vara lika rolig som en på restaurang!

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store