Pension
12th April 2022
Har du valt rätt fonder till din premiepension?
Då och då lägger vi upp blogginlägg från externa parter. Detta inlägget är ett sådant inlägg och representerar inte nödvändigtvis Alwys åsikter. Detta inlägget är skrivet av MyAdvice och du finner orginalet här.
Premiepension (PPM) är något många känner till – men kanske inte haft möjligheten att sätta sig in i.
Vad är premiepension?
Premiepensionen är en del av den allmänna pensionen som du själv kan påverka. Allmänna pensionen grundas på alla inkomster du betalar skatt för. Varje år avsätts 18,5% av din skattepliktiga inkomst till den Allmänna pensionen som är uppdelad i två delar: Inkomstpension och Premiepension.
Den största delen, 16% går till inkomstpension men varje år avsätts 2,5% av din bruttolön till premiepension. Du kan själv välja vilka fonder denna avsättning ska placeras i, annars hamnar pengarna i den statliga förvaltade AP7 Såfa.
Statligt förvaltade AP7 är anpassas efter ålder och risken justeras därefter. Ju äldre du blir, desto lägre blir risken. AP7 är varken bättre eller säkrare än andra fonder men kan fungera som en bas i ditt PPM-sparande.
Du kan påverka.
Genom aktivt fondval har du möjligheten att påverka din premiepension och få god avkastning över tid.
Ju bättre avkastning, desto bättre pension!
Vi förespråkar aktivt val och ser det som en god idé att ha överblick kring hur dina PPM-pengar förvaltas. Har du ett framgångsrikt pensionssparande får du alltså mer i pension. AP7s aktiefond innehav i ryska aktier uppgick till värde av 2.2 miljarder vid början av Ukrainakrisen – något många gärna hade undvikit.
Du kan välja upp till 5 PPM-fonder och dessa är rabatterade med lägre kostnad än den öppna marknaden – allt annat lika ger en lägre avgift mer i avkastning.
MyAdvice listar bästa spartipsen för Premiepension.
1. Tiden är din vän.
Premiepensionen kan tas ut från 62 års ålder. För många är pensionen långt borta, för andra är det bara runt hörnet. Genom att börja reglera din premiepension i god tid får du hög valuta för insatsen. Ränta på ränta effekten är mycket slagkraftig över tid och avkastningen växer.
Testa själv med Sparkalkylatorn för att se vad några procentenheter gör för din pension över 20 år.
2. Många bäckar små
Vid första anblick kanske 2,5% känns som lite och nästan ovärt att lägga ner tid och engagemang att påverka. Varje år avsätts 18,5% av din skattepliktiga inkomst till den Allmänna pensionen. Nästan en sjundedel (!) av din allmänna pension går alltså till premiepension (2.5 / 18.5), vilket under dina arbetsamma år blir väldigt mycket pengar.
3. Ta risk
Sparhorisonten är generellt lång (+5 år) när det kommer till premiepension. Genom att ta högre risk får du, historiskt sett, bättre avkastning. Hög risk betyder inte att man ”spelar” med pengarna, utan att man investerar i aktivt förvaltade aktiefonder i stället för räntefonder. Närmar man sig pensionen kan man på samma sätt dämpa risken, genom att byta ut aktiefonder mot räntefonder.
4. Kostar inget att göra val
MyAdvice följer marknaden noggrant och stuvar om portföljen när data indikerar på att det finns bättre avkastning att hämta i alternativ. Vi kommunicerar ut byten i portföljen via vårt nyhetsbrev som vi skickar ut månatligen. Det kostar ingenting att göra fondbyten för din premiepension och därför en god idé att göra – för att få största möjliga pensionen!
Såhär gör du:
Välj en av portföljerna som passar dig bäst, populärast är Tillväxt.
» Gå till pensionsmyndigheten.se.
» Klicka på ”logga in”. Du kan använda BankID för att logga in på dina sidor hos Pensionsmyndigheten.
» Under rubriken ”Din premiepension” kan du se värdeutveckling och totalt värde.
» Klicka på ”byt fonder” och ange PPM-numret i sökrutan. Du hittar PPM-numret på inforutan för respektive fondportfölj.
» Välj fond genom att klicka på ”+” för att addera fonden till din portfölj.
» Klicka på ”Gå vidare” och se spana in din nya och förbättrade PPM-portfölj!
Du kan själv avgöra hur stor andel av fonden som ska utgör din portfölj. Vid varje informationsruta ser du MyAdvice rekommenderade fördelning.
Enkelt va?
Gillade du inlägget?
Dela gärna på sociala medier ❤️
Vill du läsa mer?
Fler artiklar från Alwybloggen
Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.