Framtidens draglok

Investera

29th November 2022

Framtidens draglok

Då och då lägger vi upp blogginlägg från externa parter. Detta inlägget är ett sådant inlägg och representerar inte nödvändigtvis Alwys åsikter. Detta inlägget är skrivet av MyAdvice och du finner orginalet här.

Framtidens draglok.

Efter 10 år av bullmarknad har 2022 blivit året då börsen vände riktning. I snart tio år har vi haft räntor i fallande nedåt trend tillsammans med låg och stabil inflation. Adderat har tillgången till kapital varit nästintill oändlig och investerare ställde sig på kö för att få investera i nästa stora innovation.

Riskaptiten har varit hög tillväxtbolag har lockat mest intresse. Det är onekligen många som längtar till nästa bullmarknad, och tror kanske att nästa bullmarknad kommer rimma fint med det som har varit. Men med tanken på att räntan ser ut att ha vänt och brutit den fallande trenden finns det fog för att det snarare kommer vara värdebolag i form av råvaror och industri som driver nästa bullmarknad. 

Det är ingen hemlighet att gärna tech-inriktade småbolag under flera år varit den drivande sektorn på börsen. Det är lätt att bli fartblind i en sådan bullmarknad – sedan 2010 till toppen i februari 2021 steg Nasdaq index i USA drygt 750% vilket motsvarar i snitt 20% per år.

Det som händer härifrån kommer vara otroligt intressant, många bolag som drog Nasdaq i förra bullmarknaden växte inte vinsten eller omsättningen i närheten av hur snabbt aktiekurserna drog iväg uppåt. Med andra ord var det helt klart för höga värderingar drivet av att det inte fanns alternativ till att äga något annat än aktier. Med det förändras nu…

Ju mer räntorna tuggar uppåt, desto mindre incitament finns att köpa bolag med hög risk eftersom det nu finns avkastning att hämta med betydligt lägre risk genom att investera i räntepapper. Sedan 1981, har vi haft fallande räntor vilket gynnat risktillgångar och som lägst har den amerikanska 10 års räntan varit 0.34%. Detta innebär att du får 0.34% avkastning per år i tio år om du lånat ut pengar till amerikanska staten vid den tidpunkten, inte mycket att hurra över.

Det vi ser grafikmässigt är ‘V-botten’ i tioårsräntan. Detta betyder givetvis inte att vi aldrig kommer komma tillbaka till tidigare låga nivåer. Snarare indikation på att den nedåtgående trenden är bruten och att vi ska fortsätta uppåt. Frågan man kan ställa sig, vad är det som fungerar att investera i med höga räntor? Det stavas kassaflöden. 

Med högre ränta blir framtida vinster mindre värda och bolag som kan leverera stabil tillväxt och stabil vinst är det som kommer locka investerare.

US 10 ÅRSRÄNTAN månadsgrafUS 10 ÅRSRÄNTAN veckograf

Nästa fråga blir då vilka bolag kommer att leverera kassaflöden i framtiden?

Givetvis sitter vi inte på någon spåkula och kan inte svara på i förhand. Men jag vill lyfta fram att vi redan nu ser skillnad i hur ‘tech’ och ‘industri’ har börjat divergera efter att följt varandra hela björnmarknaden tills alldeles nyligen.

Sedan senaste botten i både Nasdaq och Dow Jones index har de stigit 11% respektive 15% vilket kan ses som anmärkningsvärt. Eftersom det vanligtvis är Nasdaq som har tendens att studsa upp kraftigt vid Bear Market rally.

Är Tech är dött och haft sina glansdagar? Absolut inte, men så länge bolag tjänar stabila kassaflöden och räntan fortsätter stiga ,eller plana ut på en hög nivå, kommer det bli kämpigt för bolag med höga kapitalbehov och vinster i framtiden.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store