Den svarta måndagen

Investera

5th February 2023

Den svarta måndagen

Den svarta måndagen på börsen: En dag som förändrade världsekonomin

Den 19 oktober 1987, känd som “den svarta måndagen”, var en dag som förändrade världsekonomin för alltid. Det var en dag då börsen rasade med nästan 22%, den största en-dagsförlusten i historien. Krisen drabbade börser runt om i världen, inklusive New York, London och Tokyo, och skapade en känsla av panik bland investerare.

Det finns många faktorer som ledde till den svarta måndagen. En av de främsta orsakerna var den ökade oroen för en global recession. I ljuset av den höga inflationen och de höga räntorna som präglade den globala ekonomin, började många investerare oroa sig för att ekonomin skulle kollapsa.

Dessutom bidrog den nya teknologin som gjorde det möjligt för investerare att snabbt sälja sina aktier till den ökade oroen. Med det nya handelssystemet kunde investerare nu sälja sina aktier snabbt och effektivt, vilket bidrog till den snabba nedgången på börsen.

Men trots den svarta måndagen har världsekonomin fortsatt att växa och blomstra. Många länder har tagit lärdom av den svarta måndagen och arbetat hårt för att återställa tilliten till den globala ekonomin. Regleringsmyndigheter har också stärkt sina regler för att förhindra framtida kriser.

Sammanfattningsvis är den svarta måndagen en viktig påminnelse om att vi alltid måste vara uppmärksamma på signaler om oro på marknaderna. Vi måste fortsätta arbeta för att stärka den globala ekonomin och undvika framtida kriser. Och samtidigt som vi lär oss av det förflutna, måste vi också se framåt och förbereda oss för de utmaningar och möjligheter som väntar oss i framtiden.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store