Därför är en buffert så viktig

Sparande

14th March 2021

Därför är en buffert så viktig

När det kommer till ekonomi så kan oväntade inkomster komma som en underbar överraskning. Men det kan också kännas som ett slag i magen när det istället handlar om utgifter som man inte räknat med. Att ha ett buffertsparande ger dig möjligheten att vara förberedd på olika ekonomiska förändringar som kan komma att påverka dig negativt. I detta blogginlägg går vi igenom varför det är så viktigt med en buffert och vad som kan vara bra att tänka på.   

Vad är en buffert för något? 

Detta är pengar som är undansparade för att användas när det kommer oförutsedda utgifter. Hela syftet bakom en buffert är att du får ökad ekonomisk trygghet eftersom den fungerar som en stötdämpare för din ekonomi. Det är viktigt att skilja ditt buffertsparande från dina andra sparanden eftersom din buffert inte ska användas till onödig konsumtion eller liknande, utan den ska endast fungera som din livlina när saker inte går som planerat.  

Varför behövs en buffert? 

Hur väl du än försöker planera livet så kommer vissa saker alltid att vara oförutsägbara och det kommer alltid att finnas saker som du inte kan påverka. Därför kan din buffert komma till användning när exempelvis husdjuret blir sjukt, tvättmaskinen går sönder eller du av någon anledning blir av med ditt jobb. Att ha en buffert ska bidra till att du kan känna ett visst lugn när det kommer till din ekonomi, eftersom den ska förebygga att allt inte rasar ihop när något oväntat sker. En buffert kan också hjälpa dig att faktiskt våga följa dina drömmar. Kanske blir det exempelvis lite mindre läskigt att starta det där företaget som du alltid velat, om du vet att du helt enkelt klarar dig utan din inkomst under några månader. Läs mer på Tre steg för att börja buffertspara.

Hur stor ska bufferten vara? 

Oavsett vilken livsstil du har så är du i behov av att ha en buffert, men det som påverkar hur mycket du behöver ha sparat undan är givetvis din livssituation. Om du har villa, bil, barn och djur så ökar risken för att du får oförutsedda utgifter och har du planer på att köpa en bostad och utöka familjen så är det väldigt viktigt att sätta igång med ett buffertsparande innan det. En tumregel som man pratar om när det kommer till en buffert är att ett singelhushåll bör ha 2-3 månadslöner sparade, ett gifta- eller sambohushåll bör ha 3-4 månadslöner sparade och att barnfamiljer bör ha 4-5 månadslöner i sin buffert.  

Lycka till!

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store