Budget
5th July 2022
10 saker som är bra att tänka på när man ska köpa ny bil
Är det dags att köpa en ny bil? Det kan vara så att den gamla bilen sjunger på sista refrängen, familjen växer eller helt enkelt att man har hittat sin nya drömbil. Anledningarna kan vara många till varför man behöver en ny bil men här är 10 bra saker att tänka på när det närmar sig ett nytt köp!
1. Köpa ny eller begagnad bil?
Det är lätt hänt när man börjar titta på att köpa en ny bil, att titta på just nya bilar. Garantierna är bra, utgifterna de första åren är lägre än normalt och en sprillans ny bil är alltid en speciell känsla! Men bilar som bara är något eller några år gamla har också sina fördelar. De känns fortfarande relativt nya och den värsta värdeminskningen har passerat.
2. Hur ska bilen finansieras?
Det är viktigt innan man bestämmer sig för vilken bil man ska köpa att man har en tydlig uppfattning om vad det kommer att kosta per månad. Gör därför en ordentlig kostnadskalkyl för köpet som inkluderar inköpspris, driftkostnader, försäkringskostnader, serviceavgifter och så vidare. Om man behöver ta lån för att finansiera bilen brukar bilhandlare ofta erbjuda detta via sina samarbetspartners på plats i bilhallen men det kan vara bra att jämföra dessa räntor med om man istället skulle ta ett lån hos banken. Det kan därför vara bra att besöka banken innan bilköpet för att se vilka räntor och villkor man kan få på lånet där först.
3. Vilken biltyp passar bäst?
Vilka funktion är viktigast för behovet av en bil? Behöver det finns ett stort bagageutrymme? Vill man ha en hög eller låg bil? Kommer man köra mest långa sträckor eller stadskörning? Kommer man behöva en bil som klarar av att köra på små och sämre vägar eller enbart asfalterade statsvägar? Olika funktioner innebär ofta olika prisklasser, skatter och försäkringar. Därför är det viktigt att bestämma vad som är viktigast för en själv och vad man faktiskt ska använda bilen till.
4. Vilket bilmärke föredrar man?
Designen på en bil är viktigt, så är det bara. Samtidigt har alla olika smak så det är omöjligt att säga vilka bil som är snyggast generellt. Ett kändare märke innebär oftast högre priser. Som bilköpare är det bättre att fokusera på saker som man kan kontrollera, som till exempel hur säker bilen är. Hur har bilens säkerhet betygsatts? Ett tips är att titta på Euro-Ncaps hemsida. Det finns även försäkringsbolag som listar hur säkra bilarna är. Skulle olyckan vara framme och man råkar krocka spelar det ingen roll hur glansig lacken är. Då är säkerhetsbalkar, nackskygg och airbags avgörande och livsviktiga!
5. Vilket andrahandsvärde har bilen?
Det kan kännas konstigt att redan från början behöva tänka på tiden när man ska sälja bilen men väl där kommer man vara glad att man tänkte på det från början! Olika bilar har olika bra andrahandsvärde och genom att köpa en bil med bra andrahandsvärde så blir köpet ett bättre ekonomiskt värde för en själv. Därför kan det vara bra att redan från början fundera lite extra kring köp av udda märken och modeller. Det kan även vara bra att se över bilens ”rostprognos”, Vi Bilägare har bland annat bra tester för olika bilar och hur stor risk det är för att de börjar rosta tidigt.
6. Hur stor miljöpåverkan har bilen?
Det har inte undgått någon att bilar har en stor påverkan på miljön men för den som vill köra miljövänligt står valet mellan en elbil, en hybrid eller en bränslesnål bensinbil. En avgörande faktor är hur ens körvanor ser ut och hur långa sträckor man kör. Kör man långa sträckor är en bränslesnål bensinbil eller hybrid att föredra men kör man korta sträckor i stan passar en elbil bättre. En elbil är normalt sett dyrare i inköpspris men a andra sidan blir det lägre bränslekostnader.
7. Kan man hitta kampanjpriser?
Idag kan man ofta hitta olika specialpriser på vissa bilar. Det kan vara en modell som börjar bli gammal, en ny modell som behöver uppmärksammas eller helt enkelt en bil som har stått för länge i lager. Det är heller inte ovanligt att extra utrustningspaket inkluderas i priset. Det kan därför vara bra att ha lite is i magen och jämföra olika bilhandlare mot varandra för att hitta det bästa priset.
8. Försökt alltid att förhandla om priset
En bilfirma visar bilarnas utbudspris vilket ofta inte är detsamma som avslutspriset. Det vill säga, det finns utrymme för förhandling! Om man istället köper en fabriksny bil kan man försöka få med ett bättre utrustningspaket i dealen. Väljer man att köpa bil direkt av privatperson gäller det att känna av stämningen samt att noga ha läst annonsen. Oftast skrivs det i annonsen om det är slutpriset eller om den befintliga ägaren är öppen för förhandling.
9. Vem säljer bilen?
En MRF-ansluten bilhandlare eller auktionsfirma är det säkraste stället att göra ett bilköp på. Om man väljer att köpa av en privatperson kan det vara något svårare. Då behöver man kolla vem som verkligen äger bilen via bilregistret, om den tidigare krockats och om alla funktioner är som de ska. Är man själv inte kunnig kan det vara bra att ha med en kunnig person man litar på som kan stämma av att allting fungerar som det ska och att det som står i annonsen inkluderas i köpet.
10. Glöm inte att ta hand om bilen
När köpet är gjort gäller det att ta hand om sin nya investering! Bilen ska servas varje år, tvättas kontinuerligt, skador som uppstår behöver fixas osv. Ta hand om bilen så att den är i bra skick den dagen det är dags att sälja den igen!
Gillade du inlägget?
Dela gärna på sociala medier ❤️
Vill du läsa mer?
Fler artiklar från Alwybloggen
Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.