Vanliga risker vid fondsparande

2021-04-12

Investera
Vanliga risker vid fondsparande

När man börjar sparar i fonder så dröjer det inte länge förens man kommer i kontakt med begreppet risknivå. Men vad betyder det egentligen och vilka risker finns det med fondsparande? I detta inlägg går vi igenom 3 vanliga typer av risker med fondsparande.

Koncentrationsrisk

Att sprida sitt sparande i många olika företag, branscher och länder är bland det viktigaste man kan göra för att minska sina risker. En fond som bara äger ett litet antal aktier har en större risk att påverkas negativt av enskilda händelser som till exempel naturkatastrofer eller konkurser. Om en fond bara investerar i tex en bransch så kan hela ditt sparande påverkas negativt om branschen genomgår någon förändring. Du undviker koncentrationsrisken genom att helt enkelt investera i flera olika fonder som investerar i olika marknader och branscher

Marknadsrisk

Det finns flera olika typer av marknadsrisker och enkelt förklarat så är det när kursen går ner för alla tillgångsslag inom en viss bransch. T ex vissa dagar går nästan alla aktier ner utan att det behöver ha hänt något speciellt – marknaden går upp och ned helt enkelt. Det finns även valutarisk som innebär att du kan förlora pengar på att växlingskursen ändras. Precis som ovan så minskar du denna risken genom att ha fonder som investerar i flera tillgångsslag och även i vissa fall valutor.

Kreditrisk

Kreditrisk innebär att din motparts kreditvärdighet ändras på ett oförutsägbart sätt och pga av detta så försämras investeringsvärde. Går det långt kan motparten gå i konkurs och ens investering kan bli värdelös. Äger du tex aktier i ett företag som har obetalda fakturor från olika leverantörer så är du exponerad för kreditrisk. När det kommer till fonder så är det framförallt något man ska tänka när det kommer till räntefonder. Du minskar denna risken genom att ha, precis som innan, flera olika typer av fonder på olika marknader.

Informationen på bloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på bloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Fler inlägg

Ange din mail för att få de senaste blogginläggen direkt till din mailkorg

Få en smartare ekonomi

Skapa ett konto på en minut

Vi använder cookies för att anpassa din användarupplevelse. Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du vår användning av cookies. Du kan läsa mer i vår Integritetspolicy.