Vanliga risker vid fondsparande

Investera

12th April 2021

Vanliga risker vid fondsparande

När man börjar sparar i fonder så dröjer det inte länge förens man kommer i kontakt med begreppet risknivå. Men vad betyder det egentligen och vilka risker finns det med fondsparande? I detta inlägg går vi igenom 3 vanliga typer av risker med fondsparande. Här kan du lära dig med om fonder.

Koncentrationsrisk

Att sprida sitt sparande i många olika företag, branscher och länder är bland det viktigaste man kan göra för att minska sina risker. En fond som bara äger ett litet antal aktier har en större risk att påverkas negativt av enskilda händelser som till exempel naturkatastrofer eller konkurser. Om en fond bara investerar i tex en bransch så kan hela ditt sparande påverkas negativt om branschen genomgår någon förändring. Du undviker koncentrationsrisken genom att helt enkelt investera i flera olika fonder som investerar i olika marknader och branscher

Marknadsrisk

Det finns flera olika typer av marknadsrisker och enkelt förklarat så är det när kursen går ner för alla tillgångsslag inom en viss bransch. T ex vissa dagar går nästan alla aktier ner utan att det behöver ha hänt något speciellt – marknaden går upp och ned helt enkelt. Det finns även valutarisk som innebär att du kan förlora pengar på att växlingskursen ändras. Precis som ovan så minskar du denna risken genom att ha fonder som investerar i flera tillgångsslag och även i vissa fall valutor.

Kreditrisk

Kreditrisk innebär att din motparts kreditvärdighet ändras på ett oförutsägbart sätt och pga av detta så försämras investeringsvärde. Går det långt kan motparten gå i konkurs och ens investering kan bli värdelös. Äger du tex aktier i ett företag som har obetalda fakturor från olika leverantörer så är du exponerad för kreditrisk. När det kommer till fonder så är det framförallt något man ska tänka när det kommer till räntefonder. Du minskar denna risken genom att ha, precis som innan, flera olika typer av fonder på olika marknader.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store