Vad betyder värdepapper?

2021-03-05

Ordlista
Vad betyder värdepapper?

Du har säkert hört talas om värdepapper och att det har nämnts i samband med tex aktier eller fonder. Men vad betyder värdepapper, är det ett riktigt papper och vad betalar jag för skatt när jag säljer värdepapper?

Vad betyder då värdepapper?

Det enkla och korta svaret är att värdepapper är ett bevis för att någon äger ett tillgång. Du äger alltså ett bevis/papper där det står att du är ägaren till t ex en aktie eller en fondandel.

Värdepapper är ett samlingsnamn för olika typer av produkter eller tillgångar som går att handla med. Oftast är värdepapper kopplade till en underliggande tillgång som t ex en aktie i ett bolag.

Handel med värdepapper är något som sker när ett värdepapper byter ägare. Till exempel om du säljer en aktie till en annan person så är det personen som du säljer till som kommer att äga värdepappret. För att hålla koll på att värdepapper inte säljs och köps hur som helst så är det reglerat i lagen vilka företag som får bedriva handel med värdepapper.

Värdet på ett värdepapper beror på en mängd olika faktorer och sätts /ändras hela tiden av marknaden de handlas på. Värdepapper kan alltså både minska och öka i värde och i vissa fall kan de helt tappa sitt värde. T ex om du har en aktie i ett bolag som går i konkurs så kommer ingen att vilja köpa den aktien och då blir värdepappret värdelöst.

Är värdepapper riktigt papper?

Förr i tiden så fick du papper där det stod att du ägde ett visst värdepapper. Nuförtiden sker detta digitalt och om du äger värdepapper har du dem förvarade hos ett värdepappersinstitut eller hos en bank. Du förvarar dina värdepapper i några av följande kontotyper:

  • En aktiedepå – Ett konto där du har t ex dina aktier eller fonder. På din aktiedepå kan du handla med många olika former av värdepapper som du sedan behöver deklarera när du säljer av dem.
  • Ett ISK (Investeringssparkonto)– En modernare form av aktiedepå som gör det lättare för privatpersoner att investera i värdepapper. Här behöver du själv inte tänka på deklarationen utan det fylls i av banken och skickas direkt till Skatteverket.
  • En kapitalförsäkring – En försäkring som ägs av en försäkringsbolag. I en kapitalförsäkringar kan du själv köpa och sälja värdepapper men då det är en försäkring så är det försäkringsbolaget som står som ägare av värdepapperna på kontot.

På Alwybloggen kan du läsa mer om de olika kontotyperna och vilken som är bäst för dig beror på vem du är och vad du tänker investera i. Om man är osäker på vilken man ska välja så brukar en ISK vara det mest fördelaktiga och enklaste för nästan alla

Vad betalar jag i skatt när jag säljer ett värdepapper?

Om du äger dina värdepapper i en aktiedepå så ska du deklarera när du säljer dina värdepapper. Om du har gjort vinst så kommer du att behöva betala skatt på 30% av vinsten som du har gjort. Så om du t ex har gjort 100kr i vinst så kommer att skatten bli 30:- och du får behålla 70:- själv.

Om du istället äger dina värdepapper i en ISK (investeringssparkonto) eller i en kapitalförsäkring så dras det istället en årlig skatt på hela innehavt på ditt konto. Då slipper du hålla koll på deklarationen själv och det mesta sköts helt automatiskt.

Vill du räkna på investeringar? Testa då Alwys ränta-på-ränta kalkylator där du kan testa olika värden och se vad hur stort just ditt sparande kan bli över tid.

Informationen på bloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på bloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Fler inlägg

Ange din mail för att få de senaste blogginläggen direkt till din mailkorg

Få en smartare ekonomi

Skapa ett konto på en minut

Vi använder cookies för att anpassa din användarupplevelse. Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du vår användning av cookies. Du kan läsa mer i vår Integritetspolicy.