Vad betyder värdepapper?

Investera

5th March 2021

Vad betyder värdepapper?

Du har säkert hört talas om värdepapper och att det har nämnts i samband med tex aktier eller fonder. Men vad betyder värdepapper, är det ett riktigt papper och vad betalar jag för skatt när jag säljer värdepapper?

Vad betyder då värdepapper?

Det enkla och korta svaret är att värdepapper är ett bevis för att någon äger ett tillgång. Du äger alltså ett bevis/papper där det står att du är ägaren till t ex en aktie eller en fondandel. Värdepapper är ett samlingsnamn för olika typer av produkter eller tillgångar som går att handla med. Oftast är värdepapper kopplade till en underliggande tillgång som t ex en aktie i ett bolag.

Handel med värdepapper är något som sker när ett värdepapper byter ägare. Till exempel om du säljer en aktie till en annan person så är det personen som du säljer till som kommer att äga värdepappret. För att hålla koll på att värdepapper inte säljs och köps hur som helst så är det reglerat i lagen vilka företag som får bedriva handel med värdepapper.

Värdet på ett värdepapper beror på en mängd olika faktorer och sätts /ändras hela tiden av marknaden de handlas på. Värdepapper kan alltså både minska och öka i värde och i vissa fall kan de helt tappa sitt värde. T ex om du har en aktie i ett bolag som går i konkurs så kommer ingen att vilja köpa den aktien och då blir värdepappret värdelöst.

Är värdepapper riktigt papper?

Förr i tiden så fick du papper där det stod att du ägde ett visst värdepapper. Nuförtiden sker detta digitalt och om du äger värdepapper har du dem förvarade hos ett värdepappersinstitut eller hos en bank. Du förvarar dina värdepapper i några av följande kontotyper:

  • En aktiedepå – Ett konto där du har t ex dina aktier eller fonder. På din aktiedepå kan du handla med många olika former av värdepapper som du sedan behöver deklarera när du säljer av dem.
  • Ett ISK (Investeringssparkonto)– En modernare form av aktiedepå som gör det lättare för privatpersoner att investera i värdepapper. Här behöver du själv inte tänka på deklarationen utan det fylls i av banken och skickas direkt till Skatteverket.
  • En kapitalförsäkring – En försäkring som ägs av en försäkringsbolag. I en kapitalförsäkringar kan du själv köpa och sälja värdepapper men då det är en försäkring så är det försäkringsbolaget som står som ägare av värdepapperna på kontot.

Vad betalar jag i skatt när jag säljer ett värdepapper?

Om du äger dina värdepapper i en aktiedepå så ska du deklarera när du säljer dina värdepapper. Om du har gjort vinst så kommer du att behöva betala skatt på 30% av vinsten som du har gjort. Så om du t ex har gjort 100kr i vinst så kommer att skatten bli 30:- och du får behålla 70:- själv.

Om du istället äger dina värdepapper i en ISK (investeringssparkonto) eller i en kapitalförsäkring så dras det istället en årlig skatt på hela innehavt på ditt konto. Då slipper du hålla koll på deklarationen själv och det mesta sköts helt automatiskt.

Vill du räkna på investeringar? Testa då Alwys ränta-på-ränta kalkylator där du kan testa olika värden och se vad hur stort just ditt sparande kan bli över tid.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store