Vad betyder kapitalvinstskatt?

2021-03-03

Ordlista
Vad betyder kapitalvinstskatt?

Kapitalvinstskatt kallas ibland för reavinstskatt och beräknas vanligtvis med 30% av kapitalvinsten. En kapitalvinst är den vinsten du gör när du t ex säljer en fastighet, aktier eller fonder med vinst. Det kan också uppstå en beskattningsbar kapitalvinst när man byter eller gör en överlåtelse av värdepapper.

Så räknar du ut kapitalvinstskatten

Kapitalvinstskatten är vanligtvis 30% av vinsten och procentsatsen multipliceras med vinsten.  T ex om du har gjort 100kr vinst så blir kapitalvinstskatten 100*0.3 = 30 kr. Tänk på att inte alla investeringar kapitalvinstbeskattas och om du sparar på t ex en ISK så betalar du istället en årlig schablonskatt. Genom att använda en investeringskalkylator så kan du räkna på skillnaderna mellan en kapitalvinstbeskattning (30% av vinsten) vs en schablonbeskattning.

Så räknar du ut kapitalvinsten

Du räknar ut kapitalvinsten genom att ta försäljningspriset minus omkostnadsbeloppet och utgifterna för försäljningen. Omkostnadsbeloppet betyder det pris du köpte tillgången för + eventuella förbättringskostnader. Förbättringskostnad uppstår när man betalar för att tillföra värde till sin tillgång. Detta kan vara när man t ex renoverar badrummet i sin bostad då det förhoppningsvis ökar värdet på bostaden.

På vilka tillgångar kan jag få betala kapitalvinstskatt?

Alla så kallade ”investeringsobjekt” är föremål för kapitalvinstskatt. Följande tillgångar/investeringar är klassificerade som investeringsobjekt:

 • Fastigheter & Bostadsrätter
 • Olika typer av värdepapper så som t ex aktier eller fonder
 • Andelar i handelsbolag
 • Utländsk valuta.

Andra tillgångar

Utöver ”investeringsobjekt” så kan du få betala kapitalskatt på lite mer ovanliga tillgångar och dessa är:

 • Råvaror
 • Nyttjanderätter och copyrights
 • Dyrbara metaller så som t ex guld, silver
 • Smycken
 • Konst
 • Samlingar som till exempel frimärken
 • Fordon
 • Kryptovalutor

Om du vill läsa mer om hur olika tillgångar beskattas så hittar du oftast bäst information direkt på Skatteverkets hemsida. Skulle du vara osäker så brukar även Skatteverket vare väldigt duktiga på att svara på frågor som man kan tänkas ha över antingen telefon eller e-post.

Informationen på bloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på bloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Fler inlägg

Ange din mail för att få de senaste blogginläggen direkt till din mailkorg

Få en smartare ekonomi

Skapa ett konto på en minut

Vi använder cookies för att anpassa din användarupplevelse. Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du vår användning av cookies. Du kan läsa mer i vår Integritetspolicy.