Vad är en avräkningsnota?

Investera

5th May 2021

Vad är en avräkningsnota?

När du köper eller säljer värdepapper, till exempel aktier eller fonder så får du en avräkningsnota. En avräkningsnota är ett kvitto på den transaktionen som du har genomfört. Avräkningsnotan är som ett avtal mellan säljare och köpare av värdepappret och används som underlag vid deklarationen och för överföringen av värdepapperna eller värdepappret.

På avräkningsnotan så hittar du följande information

– vilket värdepapper som affären avser
– antalet värdepapper, t ex antal aktier eller fondandelar.
– priset för aktien
– hur aktieöverföringen skall ske
– hur likvidbelopp skall betalas
Bankerna och nätmäklarna måste enligt lag upprätta en avräkningsnota när du köper eller säljer aktier eller andra värdepapper.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store