Vad är aktier?

Investera

13th May 2021

Vad är aktier?

En aktie är ett ägarbevis på en ägarandel i ett företag men vad betyder det egentligen?

Hur fungerar aktier?

Aktier kan köpas i de bolag som har sina aktier noterade på en börs. Genom att köpa aktier i ett företag blir du en delägare och äger en del av bolaget. När du är en aktieägare så har du en möjlighet att ta del av de vinster som bolaget generar.

Så tjänar man pengar på aktier

Du tjänar pengar på aktier när du säljer dem för mer än vad du köpte dem för eller att du får utdelningar. Om företaget har gått med vinst så kan det ske en utdelning till aktieägarna. Det man då gör är att man delar ut vinsten som bolaget genererade till alla aktieägare. Desto fler aktier du har i bolaget, desto högre blir utdelningen. Man kan då välja att plocka ut kontanter eller återinvestera i nya aktier. Det är dock ingen garanti att företaget delar ut sin vinst och det kan vara så att bolaget istället vill investera dessa pengarna i att utveckla bolaget och därmed så väljer det att inte dela ut pengar till sina aktieägare.

Varför ger företag ut aktier?

Företag ger ut aktier för att få in pengar till sitt bolag så att de kan fortsätta att växa och expandera. När man köper aktier i ett bolag så får bolaget in pengar som kan användas till t ex nya maskiner och material.

Rättighet och ansvar som aktieägare

Som delägare i ett företag har du rätt att rösta vid bolagsstämman. Dock så krävs det i praktiken att du är en av huvudägarna för att kunna ha en realistisk påverkan på företagets utveckling. När du äger en aktier så blir du inte ansvarig för bolagets finanser och om t ex bolaget du har köpt aktier i går i konkurs så blir du inte betalningsansvarig även fast värdet på dina aktier kan gå ner till 0 kronor.

Genom att spara i aktier så får dina pengar en chans till en högre värdeutveckling än på t ex sparkonton. Tänk på att aktier går upp och ned i pris dagligen och att du kan både tjäna och förlora pengar genom att investera i aktier. Om du vill räkna på ett aktiesparande så kan du använda dig av Alwys ränta-på-ränta kalkylator här.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store