Vad är A-skatt?

2021-02-07

Ordlista

A-skatt, eller anställningsskatt, är den skatt och de sociala avgifter som en arbetsgivare drar av innan lönen betalas ut till dig. A-skatten kan skilja sig åt beroende på vart i Sverige du bor och hur stor din lön är.

Hur mycket A-skatt?

Hur stor A-skatten blir påverkas av ett stort antal faktorer, däribland den anställdes kommun och lönens storlek. Skatteverket skapar årligen skattetabeller som man kan förhålla sig vid uträkningen. Du hittar dessa skattetabeller på Skatteverkets hemsida.

Var ser jag min A-skattsedel?

Man har alltid möjligheten att via Skatteverket kontrollera och säkerställa att rätt skattetabeller används.

Olika skattetabeller

Eftersom kommunpolitikerna bestämmer hur hög kommunalskatten ska vara kan din inkomstskatt därför variera beroende på var i landet du bor. Din skattesats står på lönespecifikationen och ska varje år redovisas till Skatteverket. Din specifika skattetabell kan du hitta på Skatteverkets hemsida.

Informationen på bloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på bloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Fler inlägg

Ange din mail för att få de senaste blogginläggen direkt till din mailkorg

Få en smartare ekonomi

Skapa ett konto på en minut

Vi använder cookies för att anpassa din användarupplevelse. Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du vår användning av cookies. Du kan läsa mer i vår Integritetspolicy.