Tipsen för dig som funderar på att köpa ny bostad

Bostad

28th February 2022

Tipsen för dig som funderar på att köpa ny bostad

Starten på det nya året har skakat om hela världen – kriget i Ukraina, den ökade spänningen globalt, stigande räntor, börsoro, ökade elpriser och ett osäkert pandemiläge. Hur kommer detta att påverka bostadsåret i Sverige där priserna den senaste tiden har stigit markant?

Om man analyserar de senaste 12 månaderna i hela Sverige har priset på bostadsrätter ökat med 6% och villor med 13%. Den största ökningen på bostadsrätter har skett i de centrala storstäderna där priset i centrala Stockholm ökade med 13%, centrala Göteborg med 8% och centrala Malmö med 9%. Priset på villor har i alla de tre största städerna ökat med 12% det senaste året.

Prisutvecklingen de senaste tre månaderna visar att villapriserna efter en lång period av prisökning börjar plana ut. Däremot fortsätter bostadsrätterna i de centrala storstäderna att öka. Det kommer bli intressant att se hur marknaden kommer att förändras och vilka effekter slopade restriktioner, mindre distansarbete och en stor ekonomisk oro i världen kommer att ha på bostadsmarknaden. Troligtvis kommer oron för räntehöjningar och den skakiga börsen göra att en del avvaktar med sina bostadsköp i år. Men för dig som planerar att köpa en ny bostad under detta år kommer här fyra tips att tänka på:

Var ute i god tid

Du kommer alltid vinna på att vara väl förberedd när du ska köpa eller sälja en bostad. Det är bra att ta kontakt med mäklare i god tid för det är inte alltid lätt att hitta en mäklare som passar dig och som du känner dig trygg med. Träffa därför några olika och gör din research innan du bokar ett möte. Som säljare är det viktigt att du har en god dialog med din mäklare och att den förstår dina behov. Som köpare är det viktigt att mäklarna vet om dig och vad du är intresserad av då det idag är många bostäder som säljs innan de kommer ut på Hemnet. Du får då ta del av objekt som mäklarna tror kommer passa dig.

Gör din research

Att göra en noggrann research inför ett bostadsköp i år kommer att vara otroligt viktigt. Vid en orolig marknad är det svårt att analysera bostadspriserna då det kan svänga snabbt. Jämför därför alltid priset med bostäder som är sålda i omgivningen. Är kvadratmeterpriset rimligt i jämförelse med medelvärdet? Utöver det kommer det att vara extra viktigt att undersöka bostadsrättsföreningens ekonomi där du i årsredovisningen kan se skulder, räntor föreningen har på sina lån samt andra faktorer som kan påverka föreningens ekonomi och på så sätt din månadsavgift. Utifrån den informationen och analysen du gör, säkerställ att du har utrymme i din buffert för eventuella ökade månadskostnader.

Köp och sälj i samma tidsperiod

Det oroliga läget som vi befinner oss i gör att priserna på bostadsmarknaden kan svänga och gå både upp och ner. Om du planerar att flytta inom en snar framtid är det bra att både köpa och sälja inom samma tidsperiod. Om du säljer först och väntar för länge med att hitta rätt objekt för att köpa riskerar du att marknaden stiger och priserna har hunnit öka. Se till att planera och vara förbered för att kunna genomföra både bostadsköp och försäljning när priserna ligger på ungefär samma nivå.

Ta lärdom av det gångna året

Pandemin tvingade många att tillbringa mycket tid i hemmet och det började efterfrågas en större boyta. I takt med att restriktionerna har lättat kan dock prioriteringarna och behovet hos bostadsägarna förändras. Om det är någonting vi kan ta med oss från pandemin så är det att blicka framåt och inte alltid ha historien som underlag för hur framtiden kommer att se ut. Det kommer därför vara extra viktigt för dig som går i köptankar att fundera över hur dina och samhällets behov kommer att se ut på längre sikt. Det ökar chanserna för att du ska hitta rätt objekt och för att bostadsköpet ska bli en bra framtidsinvestering!

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store