Tipsen för dig som är sugen på att byta karriär 2022

Budget

14th January 2022

Tipsen för dig som är sugen på att byta karriär 2022

Förmodligen var du tvungen att välja ett yrkesområde tidigt i livet och den visionen du hade då kanske såg helt annorlunda ut än vad verkligheten gör idag. Du kanske till och med har insett att det inte var rätt karriärsval för dig? Om du är redo att byta karriär men känner att det kanske är för sent att hoppa på ett nytt tåg kommer du här få både motivation och inspiration till att tänka om.

Vad innebär det att starta en ny karriär?

Att starta en ny karriär innebär att bra jobb, oavsett om det är en ny roll eller i en ny bransch. Det här är en chans att utforska nya vägar och utmaningar, eller kanske till och med följa en dröm som du haft i flera år. Även om det kan vara oroande att göra ett karriärbyte finns det många fördelar med det.

Att arbeta på samma jobb i flera år och känna sig ohotad kan innebära att du behöver en ny karriär. Utmaningar som kommer med ett karriärskifte kan hjälpa dig att utöka dina kunskaper och omge dig med människor med varierade erfarenheter och bakgrunder. Det skapar även ett nytt och annorlunda syfte för dig. Att ha en förnyande känsla av syfte kan också hjälpa dig att känna dig lyckligare på jobbet och öka din produktivitet.

En ny karriär ger dig även möjligheterna att förhandla om en bättre lön. Större inkomster förknippas ofta med större välmående och övergripande tillfredsställelse med livet. En annan faktor som ofta påverkar välmående är arbetstider och scheman. Vid ett nytt karriärval är det viktigt att fundera över hur du vill att dina arbetsdagar ska se ut. Tycker du om att jobba 8 till 17, vill du ha möjligheten till mer flexibla arbetstider eller kanske arbeta helt flexibelt?

9 tips för hur du kan påbörja en helt ny karriär

 1. Ta reda på dina intressen

När du letar efter en ny karriär kan du börja med att fundera på vad du är intresserad av och vilka naturlig förmågor du har. Fråga dig själv vilka saker du skulle vilja förändra eller som du inte tycker om att göra. Att skriva ner dina mål och intressen kan hjälpa dig att visualisera din perfekta karriär.

 1. Gör en lista över dina erfarenheter

Att påbörja en ny karriär kommer med största sannolikhet innebära och kräva att du går igenom hela processen i jobbsökandet. Det innebär att du behöver uppdatera ditt CV och personliga brev för att rikta in dig mot det nya karriärsområdet. Börja med att skriva ner dina erfarenheter och färdigheter och jämför det mot den nuvarande arbetsmarknaden.

 1. Lär dig nya färdigheter

Det finns en chans att du kanske inte har kompetensen och erfarenheten som krävs för att byta karriär, särskilt om det är ett annorlunda område från ditt nuvarande jobb. Det kan vara en bra idé att avsätta en del av din tid för att fokusera på att lära dig de nödvändigaste färdigheterna.

 1. Undersök olika jobbalternativ

Undersökningar är ofta nyckeln till framgång för att hitta nya karriärmöjligheter att satsa på. Lär dig mer om inte bara det området du är intresserad av utan även liknande områden. Sätt dig ner och läs igenom olika arbetsbeskrivningar, företagswebbplatser och till och med nuvarande anställdas arbetserfarenheter.

 1. Begränsa dina alternativ

Om du har en lång lista över möjliga karriärområden och jobbpositioner kan det vara bra att försöka begränsa dem till några som verkar mer anpassade till dina färdigheter och mål i livet. Det kan vara bra att använda ett karriärbedömningstest eller skriva ner en lista över för- och nackdelar över de olika karriärerna.

 1. Prova ett nytt karriärfält

Om du har en nytt arbetsområde i åtanke men inte är säker på att det kommer att passa dig kan du prova det utan att riskera för mycket. Att praktisera eller skugga någon en arbetsdag på en tjänst som intresserar dig kan vara ett bra sätt att lära sig mer om olika karriärer och bygga kontakter.

 1. Var flexibel

Att börja en ny karriär kan utmana dig på många olika sätt, där ett kan vara din flexibilitet. Börja denna process med ett öppet sinne och förstå att du förmodligen kommer att behöva vara flexibel med dina rutiner, arbetsuppgifter och till och med din lön.

 1. Bygg ett nätverk

Oavsett vilket område du väljer kan nätverkande hjälpa dig med ditt karriärbyte. Att bygga relationer med människor inom ett nytt område kan visa dig vad du kan förvänta dig av jobbet och till och med leda till potentiella arbetsgivare.

 1. Sök jobb

När du är nöjd med ditt nya karriärval och de kommande möjligheterna är det dags att börja söka jobb. Bli inte avskräckt eftersom du gör ett karriärskifte, använd istället din unika erfarenhet och nyfikenhet för att kommunicera dina färdigheter och expertis till potentiella arbetsgivare.

Vad du bör tänka på inför ett karriärbyte

När du letar efter en ny karriär är det viktigt att identifiera anledningen till att du vill byta yrkesbana. Oavsett om det beror på att du inte är nöjd med din nuvarande arbetsmiljö eller för att du vill hitta någonting mer kreativt eller inspirerande kan det vara bra att du ställer dig själv några frågor innan du börjar utforska nya möjligheter.

 • Varför vill du byta karriär?
 • Känner du dig trött på din nuvarande arbetsplats?
 • Vad vill du göra i framtiden?
 • Känner du att du får rätt kompensation för ditt arbete?
 • Tror du att du är mer kvalificerad för ett annat område?
Finansiella planer

Det är viktigt när man funderar över att byta jobb att vara finansiellt förberedd för framtiden. Att ta fram en ekonomisk plan i förväg och skapa en budget kan hjälpa dig att förbereda om du skulle stå utan arbete en period i ditt karriärbyte. Analysera dina besparingar och inkommande utgifter för att utvärdera om du har möjlighet att vara utan arbete ett par månader eller om det är bättre att behålla ditt nuvarande jobb under processen.

Lycka till med dina framtida planer!

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store