Här är nybörjarguiden för dig som vill börja spara!

Sparande

8th January 2021

Här är nybörjarguiden för dig som vill börja spara!

Om du hittills inte varit något vidare bra på att lägga undan och spara pengar så har du en god chans att börja NU. Med den här nybörjarguiden så kommer du igång med ditt sparande direkt, kanske vill du till och med tipsa någon annan efteråt när du insett hur enkelt det kan vara!

Hur lång är din sparhorisont?

Man måste inte alltid ha ett mål med sitt sparande, men det kan vara bra att på ett ungefär veta hur länge man vill hålla på att spara. Tiden har nämligen stor betydelse när det kommer till att avgöra hur hög risk du kan ta. Innan du beslutar dig för hur du ska placera dina pengar bör du tänka på följande:
– Vill du använda dina pengar inom de närmsta 2åren – placera på sparkonto (ingen risk)
– Vill du använda dina pengar inom 5-10år – placera på börsen med en låg-medelhög risk
– Vill du använda dina pengar senare än om 10år – placera på börsen med en hög risk

När det gäller ett långsiktigt sparande på 20-40år så kan du ta en högre risk när du placerar dina pengar för att de ska få chansen att växa. Det är troligt att dina pengar kommer gå upp och ner under denna tid, men eftersom du har en sådan lång sparhorisont så har de vid en kraftig nedgång tid att växa igen.

Hur mycket vill du spara?

När det kommer till sparande så brukar ett bra riktmärke vara att försöka spara 10 % av din skattade inkomst. Men ju mer du sparar desto bättre. Börjar du dessutom redan idag så maximerar du din ränta på ränta effekt! På Alwys hemsida hittar du en ränta-på-ränta-kalkylator som visar hur mycket dina pengar kan växa (av sig själva!) ifall du har spenderat de på fonder och aktier, under din sparhorisont. Du hittar Alwys ränta-på-ränta kalkylator här.

Börja månadsspara

Ett enkelt och bra sätt för dig att börja spara pengar på är att du ser till att de pengar som du vill lägga undan dras direkt när du får din lön. På så sätt hinner du inte spendera dem utan du måste anpassa den kommande månadens utgifter efter det du har kvar. Genom Alwy kan du få en överblick på hur dina utgifter ser ut månad för månad. Detta kan göra det enklare för dig att se över dina utgifter och hur du eventuellt kan minska på några för att lägga undan på sparande istället. Du skapar ett konto snabbt och enkelt här!

Välj dina fonder

Har du en längre sparhorisont än 2år så kan det vara smart att börja månadsspara i fonder. På så sätt har dina pengar en chans att växa mer under tid än att istället placera pengarna på ett sparkonto som ofta har ganska låg ränta. Fonder är oftast en bra och stabil start för att sedan kika på aktier senare om man har intresse för det. Aktier är inte så mycket svårare men det gäller att ha koll på det bolag om du köper in dig i då det kan svänga rejält från en dag till en annan. För att sprida risken när du köper fonder kan en bra uppdelning se ut ungefär såhär:
– 40 % i en eller flera globalfonder
– 25 % i en eller flera Sverigefonder
– 10-25 % i en eller flera tillväxtmarknadsfonder
– 10 % i en eller flera branschfonder

Placerar du dina pengar i flera olika fonder så sprider du automatiskt risken och blir därmed mindre sårbar för svängningar på börsen. Har du exempelvis en Sverigefond och även en tillväxtmarknadsfond från något annat land än Sverige, så kanske inte den ena fonden påverkas av hur det svänger i den andra fondens marknad. Kom även ihåg att om du väljer att investera i en branschfond, så är det viktigt att hålla koll på just den branschen. Är fonden smal, innebär det en högre risk för dig.

Hoppas inlägget har gett dig tillräckligt med vägledning för att starta detta år med ett nytt sparande, lycka till och god fortsättning!

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store