Spara in på försäkringen-dagen

Försäkring

24th January 2023

Spara in på försäkringen-dagen

Idag är som kanske bekant årets fattigaste dag. Baksmällan från både jul- och nyårshelgen ger sig tillkänna och aldrig tidigare har lönen känts så långt borta. Imorgon är dock allt som vanligt igen. Så passa på – se över dina försäkringar idag för att spara in både tusen- och hundralappar för resten av året. Här kommer mina tips!

Tips 1. Jämför jämför jämför. Jämt detta jämför. Men likt tjatet på barnen att tvätta händerna ligger det något bakom det. I mataffären jämför vi utan bekymmer och en krona hit eller dit kan betyda en enorm skillnad. När det gäller försäkring, och bolån med för den delen, brukar tröskeln känns hög, orimligt hög, men stålsätt dig, belöningen kommer! Kolla pris hos 1-3 bolag. Du går snabbt in och knappar in personnummer och vips så ser du vilket bolag som är bäst. Alla bolag ger ett bra skydd, men om det är något särskilt du brinner för eller har dålig erfarenhet av, dubbelkolla villkoren på just den punkten.

Tips 2. Se över mängden försäkringar. I Sverige är vi världsbäst på att köpa försäkringar och vi älskar känslan av trygghet. Det gör att vi ibland även fortsätter att betala för försäkringar vi inte längre behöver. Du kanske sålt cykeln? Eller planerar stanna hemma i år? Eller barnen börjar bli så pass stora att de klarar sig själva? Då kan det vara läge att säga upp en försäkring eller justera omfattningen. Dubbelkolla även så ingen annan försäkrar dig på annat håll. Det kan vara facket som ibland inkluderar hemförsäkring, eller det kan vara din bostadsrättsförening som köpt bostadsrättstillägg.

Tips 3. Skruva ner skyddet. Oj, kanske du tänker nu. Nu går han väl ändå för långt. Inte ska man röra ett skydd? Då blir jag ju “oskyddad”? Bara för du försäkrar luft eller din imaginära Ferrari betyder inte att du får ut mer pengar på din försäkring. De flesta försäkringsbolag går efter devisen: “bättre sälja ett stort skydd så inte kunden blir missnöjd när hen anmäler en skada” än att försöka försäkra rätt.

Ett exempel: De flesta standardpaket innehåller en drulle eller otursförsäkring – den gäller för skador du, förenklat, orsakat själv. Men, om du har försäkringen ifall huset brinner ner eller för större vattenskador har du ingen nytta av drullen. Samma sak gäller låg självrisk och högt värde på lösöre/sakerna i hemmet. Ingen belönar dig för att du överförsäkrar dig, utan det är bevisat att lojalitet straffar sig. Försäkringsbolagen tror inte på karma, de tror på lönsamhet och är i de allra flesta fallen vinstmaximerande kalkylerare.

Väl mött

Henrik

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store