Ska man välja en fondrobot eller att bygga en egen fondportfölj?

Investera

5th January 2022

Ska man välja en fondrobot eller att bygga en egen fondportfölj?

Det diskuteras mycket idag om olika fondrobotar och det förekommer mycket reklam för dem i sociala medier. Men vad är egentligen en fondrobot och är det bästa investeringsalternativet för dig? Det finns såklart inget självklart svar på den frågan. Däremot borde du fråga dig själv om du själv kan analysera och välja bra fonder? Om du känner att du inte har kunskapen så får du troligtvis en bättre riskjusterad avkastning genom en bra robotrådgivare. Fondrobotar och dess rådgivare tar dock ut en avgift som inte får missas i beräkningen men det borde inte vara en avgörande faktor i din bedömning.

Så vad är en fondrobot?

En fondrobot hjälper dig att investera i olika värdepapper. Vanligtvis behöver du svara på frågor innan du börjar spara om hur gammal du är, hur mycket risk du är villig att ta, hur mycket pengar du vill spara varje månad och hur lång tidshorisont du planerar att spara. Utifrån dina svar får du ett förslag från en robotrådgivare. Efter att du har accepterat förslaget sköter roboten allt åt dig som allokering och byte av värdepapper.

Fördelar:
 • Diversifierad portfölj
 • Att sker automatiskt
 • Kräver inga förkunskaper
 • Kräver lite analys
Nackdelar:
 • Det tillkommer en avgift
 • Du kan inte välja vilka fonder du vill ska ingå i portföljen
 • Du kan inte utesluta branscher eller marknader ur portföljen

Hur gör man för att börja investera i en fondrobot?

Det första steget är att välja den fondrobot som passar dig bäst. När du väljer fondrobot är det viktigt att du framförallt tittar på avgiften, användarvänligheten och utbudet på värdepapper. När du hittat den aktör som passar dig bäst öppnar du ett konto som du kommer att behöva ett Bank-ID för att göra. När du sätter upp ditt konto kommer du att få besvara frågor som hjälper algoritmen att forma ett sparande efter dina behov. Sista steget i processen är att välja hur mycket du vill investera varje månad och därmed också koppla en automatisk överföring från ditt konto.

Vad är ett automatiskt månadssparande i fonder?

Ett automatiskt månadssparande i fonder skapar du själv hos en nätmäklare. Du jämför, analyserar och väljer själv ut vilka fonder du vill ska ingå i din fondportfölj samt hur mycket du ska placera i varje fond. Med jämna mellanrum behöver du aktivt logga in hos din nätmäklare, följa upp och kanske omfördela dina fonder. Ett visst intresse rekommenderas om du väljer denna typ av sparande.

Fördelar:
 • Relativt enkelt och det finns mycket information att tillgå
 • Man väljer fritt vilka marknader och branscher man vill investera i
 • Man bestämmer själv när man vill sälja och köpa olika fonder
 • Med månadssparande blir det nästan helt automatiserat
Nackdelar:
 • Man kan ej välja en automatiserad allokering i fondportföljen
 • Kräver ett visst intresse och analys
 • Behöver se över sina fonder med jämna mellanrum

Hur kommer man igång med ett automatiskt månadssparande i fonder?

För att börja spara i fonder behöver du öppna ett investeringskonto hos en bank eller nätmäklare. Här kan du läsa mer om vilka olika typer av konton du kan öppna samt för- och nackdelarna med dem. Därefter kan du börja analysera fonder som finns tillgängliga hos nätmäklaren och utifrån det bygga din portfölj. För att sprida riskerna rekommenderar vi på Alwy att du investerar i minst fem fonder med olika inriktningar. Om du har svårt att veta vart du ska börja har nätmäklare ofta fondportföljsgeneratorer där du kan få inspiration från. När du har valt dina fonder sätter du upp ett automatiskt månadssparande med en summa som du känner dig bekväm med och kan avsätta till investeringar varje månad.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store