Så pratar du pengar med dina barn

Sparande

7th April 2021

Så pratar du pengar med dina barn

Det är viktigt att du börja prata om ekonomi med dina barn tidigt. Ett bra sätt för barn att lära sig om pengars värde är veckopengen och du får enkelt in att för att kunna köpa det som man vill ha så behöver man spara och budgetera.

Det finns ingen exakt ålder för när det är bra att börja ge barnen veckopeng. Du känner dina barn bäst och du bestämmer när du tror att de är mogna för att börja hantera sina “egna” pengar. Små barn har generellt sätt svårare med tidsuppfattningen så börja med veckopeng och i takt med att barnet blir äldre så blir det läge att gå över mer och mer mot månadspeng.

När dina barn får veckopeng så är det inte beloppet som är det viktiga utan det viktiga är att lära dina barn att hushålla med sina pengar så att de förstår pengars värde. När pengarna är slut så är dem slut och då behöver man jobba för att få mer pengar. Denna lärdomen är bland det viktigaste man kan lära sina barn.

Det är lätt hänt att man börjar använda veckopengen som en “muta” för vardagliga saker så som att borsta tänderna eller städa sitt rum. Försök, även om det kan vara svårt, att skilja på arbete och självklara saker. T ex om barnet klipper gräsmattan, städar förrådet/vinden så kan barnet få en extra ersättning för det. Försök undvik att barnet får veckopeng för att t ex borsta tänderna, städa rummet och försök istället få att barnet gör hemsysslorna “gratis”.

Att uppmuntra dina barn att spara kan vara det viktigaste du gör. Lyckas du få din barn att spara tidigt så kommer de få väldigt mycket gratis i livet och deras pengar får ordentligt med tid att växa. Ett sätt att uppmuntra till sparande är att man sätter av en del av månadspengen i ett sparande så att om månadspengen är t ex 500 kr så ska 50kr sättas in på ett sparkonto eller ännu bättre i fonder/aktier som barnet har valt. Disney aktier brukar vara ett populärt sätt att introducera sitt barn till aktiesparande.

För att visuellt visa hur pengar kan växa över tid kan ni använda er av en ränta-på-ränta kalkylator och det blir oftast en chock när barnet ser hur mycket 50 kr i månaden kan bli på 50 år.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store