Ränta-på-ränta effekten

Investera

19th January 2023

Ränta-på-ränta effekten

Ränta-på-ränta effekten är en av de mest kraftfulla mekanismerna för att skapa rikedom genom investeringar. Det handlar om att få ränta på ränta, där den ursprungliga investeringen växer och ger avkastning över tid.

Tänk dig till exempel att du investerar 10 000 kronor i en fonder med en årlig avkastning på 10%. Efter ett år har din investering vuxit till 11 000 kronor (10 000 kronor + 10% avkastning). Men det är inte bara den ursprungliga investeringen som ger avkastning – räntan på räntan gör också att investeringen fortsätter att växa. Nästa år ger investeringen inte bara 10% avkastning på den ursprungliga investeringen på 10 000 kronor, utan också på den extra avkastningen på 1 000 kronor från förra året.

Ju längre tid man investerar, desto mer kraftfull blir ränta-på-ränta effekten. Efter tio år med en årlig avkastning på 10% skulle din investering på 10 000 kronor ha vuxit till 25 937 kronor. Efter 20 år skulle den ha vuxit till 67 648 kronor.

Det är viktigt att komma ihåg att ränta-på-ränta effekten också gäller negativa avkastningar. Om din investering hade gett en årlig avkastning på -10% skulle din investering på 10 000 kronor efter tio år ha minskat till 4 059 kronor.

Så investeringar i aktier eller fonder med en långsiktigt hög avkastning kan vara ett bra sätt att fånga ränta-på-ränta effekten och skapa rikedom över tid. Men det är viktigt att ha en långsiktig strategi och inte bli frestad att sälja av investeringar vid kortsiktiga svängningar i marknaden.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store