Ränta på ränta är ett underverk

2021-04-06

Investera
Ränta på ränta är ett underverk

Ränta på ränta innebär att du får ränta på den utveckling som du hittills har byggt upp på ditt sparande. Du får alltså en värdeökning på din värdeökning.

Ett exempel: Du investerar 50 000 kr i fonder som ger dig 5% i avkastning. I slutet av året kommer du då ha fått 2500 kr (0,05 * 50 000 kr). Om du låter fonderna ligga kvar även nästa år så kommer ränta på räntan börja arbeta på det nya högre beloppet 52 500 kr vilket gör att du sen nästa år får 2 625 kr i värdeutveckling. Din värdeutveckling blir högre och högre så längre du kan låta pengarna vara still. För att räkna på ränta på ränta så kan du kika in Alwys ränta på ränta kalkylator här.

Allt sparande som ger en positiv utveckling bidrar till ränta på ränta effekten och det viktigaste är att du kommer igång med ett sparande som du sedan låter växa av sig själv. Desto längre du kan vänta med att ta ut pengarna, desto större är chansen att de har vuxit sig riktigt stora.

Informationen på bloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på bloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Fler inlägg

Ange din mail för att få de senaste blogginläggen direkt till din mailkorg

Få en smartare ekonomi

Skapa ett konto på en minut

Vi använder cookies för att anpassa din användarupplevelse. Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du vår användning av cookies. Du kan läsa mer i vår Integritetspolicy.