Investera
12th August 2022
Ombalansering: vad är det?
När du köper aktier och fonder så kommer de med tiden att utvecklas ojämnt. Vissa går bättre, andra går sämre. En ombalansering återställer balansen i ditt sparande, du återställer riskprofilen.
Vad är ombalansering?
När du köper aktier eller fonder bestämmer du hur mycket du vill köpa för. Ofta har man en idé eller tanke bakom valet av fonder och hur mycket man vill fördela pengarna i varje fond.
Till exempel om du har 100 000 kr och köper 4 stycken fonder och tänker att lika mycket pengar ska investerar i varje fond. Då blir det 25 000 kronor i varje fond. Varje fond utgör då 20% av ditt totala sparande på 100 000 kr.
Varför ska man ombalansera?
Efter att du har investerat 100 000 så kommer dina fonder att utvecklas olika. Några kommer gå upp, några kommer gå ned och spelar det någon roll?
När du börjar spara så har ditt sparande en viss risk. Du har kanske valt några trygga, mer stabila fonder som bas i ditt sparande och sen har du valt några fonder med högre risk. Vi leker med tanken att du har placerat 70% av dina pengar i stabila fonder och 30% i fonder med högre risk.
Efter ett tag så kan det se väldigt annorlunda ut och om dina högrisk fonder har utvecklats väl så kanske de nu utgör 50% av ditt totala sparande medans den mer stabila delen nu enbart utgör 50%.
Ditt sparande har därmed gått från att vara 30% högrisk till 50% högrisk. Du bör nu fundera på om detta är vad du vill och om du vill ha en högre total risk på ditt sparande.
Hur ofta behöver man ombalansera?
Det beror på vad för typ av sparande du har. För fonder så brukar man säga ungefär en gång per år. Har du enskilda aktier så kan du behöva ombalansera mer ofta då de tenderar att svänga mer än fonder. Det är dock upp till dig och hur viktigt det är för dig att bibehålla en jämn risknivå i ditt sparande.
Hur ombalanserar man?
Du kan ombalansera ditt sparande på två olika sätt.
- Sätta in mer pengar: Fylla på i de innehav som tappat vikt.
- Utan att sätta in mer pengar: Sälja av delar av de som ökat i vikt och sedan fylla på i de som förlorat.
Gillade du inlägget?
Dela gärna på sociala medier ❤️
Vill du läsa mer?
Fler artiklar från Alwybloggen
Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.