Köpa eller hyra bostad? Vad är bäst?

Bostad

17th September 2020

Köpa eller hyra bostad? Vad är bäst?

När ska man hyra sin bostad?

Att hyra en bostad är generellt sätt väldigt bekvämt. Du behöver inte förbinda dig till en bostad under en längre tid och det är även ett bra alternativ för dig som har en mer ansträngd ekonomi.

Vad är fördelarna med att hyra sin bostad?

Lågt eller inget underhåll
När du hyr en bostad så är det hyresvärden som ansvarar för mer omfattande underhåll eftersom det är hyresvärden som äger huset / lägenheten. Du som hyresgäst står för de mindre kostsamma underhållen som att köpa nya vitvaror till exempel. Om du istället äger ditt boende står du för allt underhåll och kostnaden för dessa blir därför högre.

Du betalar inte direkt för renoveringar
När du bor i en hyresrätt slipper du att betala (direkt) för eventuella renoveringar som utförs i huset / lägenheten. Även om dessa renoveringar kan gå ut över dig genom att din hyra höjs så kommer du inte behöva lägga ut större klumpsummor för renoveringar.

Billigt om du har rätt kontrakt
Ofta är det inte så kostsamt att hyra en bostad förutsatt att du har ett förstahandskontrakt med hyresvärden. I större städer är det inte alltid helt lätt att få tag i ett förstahandskontrakt och då kan hyreskostnaden snabbt skena iväg.

Enkelt att säga upp
De flesta hyresrätter har en kortare uppsägningstid, vanligtvis 1-3 månader. Det innebär att du enkelt kan säga upp ditt boende om du till exempel ganska omgående måste flytta till en ny ort. Kort uppsägningstid kan även vara en nackdel då även hyresvärden kan säga upp ditt boende inom samma tidsram.

När du ska välja en hyresrätt så är det viktigt att du har koll på villkoren runt uppsägning av bostaden, vilka krav du har på dig som hyrestagare och på personen eller företaget som hyr ut bostaden.

Att äga sitt boende – en bra investering?

Efter att ha radat upp några av fördelarna med en hyresrätt kan det kännas onödigt komplext och jobbigt att äga en bostad men så behöver det inte vara. En av de främsta anledningarna till att man väljer att äga sin bostad är att man kan göra “vad man vill” med bostaden. Det kan också vara ekonomiskt försvarbart att äga sitt eget boende.

Några fördelar med att äga sitt boende

Frihet
När du äger din bostad så är friheten stor. Du kan i stort sett göra vilka ändringar du vill givet att du har ett bygglov och tillstånd från en eventuell bostadsrättsförening. Du löper även en betydligt mindre risk att förlora din bostad om du väsnas eller liknande, speciellt om du bor i en villa.

Låg månadskostnad
Om du kan förhandla till dig en bra ränta hos banken så kan månadskostnaden för din bostad bli väldigt l. Under rätt omständigheter kan kostnaden bli lägre än vad en hyresrätt i samma område hade kostat. För de räntekostnader du har kan du göra ränteavdrag på 30% av dina kostnader upp till 100 000 kr och 21% på överstigande del vilket ytterligare bidrar till att sänka månadskostnaden.

Är det alltid en bra investering att köpa sin bostad?
När du köper en bostad är det viktigt att komma ihåg att värdet på bostaden både kan gå upp och ned. Hur priset på din bostad utvecklar sig beror på bostadens skick, områdets utveckling, det allmänna ränteläget och så vidare och det går inte att säga med säkerhet att värdet på din bostad kommer att gå upp.

Med det sagt så får majoriteten av de som säljer sin bostad tillbaka mer än vad de ursprungligen betalade för den. Historiskt sätt så har det varit en bra investering att äga sin bostad.

I slutändan är det du som avgör vad som passar dig bäst. Baserat på de punkterna som vi har listat ovan kan du se vilka som är viktiga för dig och passar din ekonomi. Det är inte alla som har den kontantinsats som krävs för att köpa ett eget boende. Fördelarna hos den ena boendeformen är oftast nackdelen hos den andra.

Känns kontantinsatsen ouppnåelig?

Kika in vår ränta på ränta kalkylator för att se hur lång tid det kommer ta för dig att spara ihop till kontantinsatsen. Med vår bolånekalkyl kan du även räkna ut hur kontantinsats, lön och ränta påverkar din månadskostnad.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store