Har du fått skatteåterbäringen? Så här kan du tänka

Deklaration

10th May 2021

Har du fått skatteåterbäringen? Så här kan du tänka

För många så är skatteåterbäringen ett trevligt tillskott i kassan och de flesta har inga problem med att hitta saker att spendera den på. Om du är en av de som faktiskt inte behöver din skatteåterbäring så kan du se till att sätta dina pengar i arbete genom att hitta ett sparande som är passande för dig.  

Det första du kan göra är att ta dig en titt på din ekonomiska situation och se till så att du först och främst har en buffert. Om du inte har det så kan du använda din skatteåterbäring till att påbörja eller bygga på den. Ett vanligt riktmärke är att försöka ha minst två månadslöner i buffert. Har du däremot redan en buffert så kan du fundera kring hur du kan investera din skatteåterbäring.  

Nästa fråga är: När behöver du dina pengar? 

Inom två år…. 

För dig som kommer att behöva dina pengar inom ett par år så kan det vara mest tryggt att placera dessa på ett sparkonto som ger dig ränta. Det är när du ska använda dina pengar som ska styra hur mycket risk du ska ta med dina pengar. Desto kortare tid tills du ska använda pengarna, desto lägre risk ska du generellt sätt ta. Trots att börsen historiskt sett har gett en avkastning på ca 7% per år så finns det inga garantier för att den går upp imorgon. Har du ett kort tidsperspektiv för ditt sparande så kan du förutom att placera din skatteåterbäring på ett sparkonto även välja att investera den men då får du ta hänsyn till att du tar en högre risk. Här kan läsa om vad du behöver tänka på när du sparar pengar på ett sparkonto.

Inte på ett tag…

Om du inte är i behov av att använda dina pengar på ett tag så kan du istället se till att de jobbar åt dig. Med hjälp av ränta-på-ränta effekten så kan några tusenlappar växa sig ordentligt stora på lång sikt. När du placerar pengarna i aktier eller fonder så tar du en högre risk men du ökar även möjligheten till att få en större värdeutveckling, vilket historiskt sett har visat sig vara en fördelaktig strategi. Med ränta-på-ränta effekten så växer dina pengar fortare och fortare så längre du kan låta pengarna vara. För att se just hur kraftfull ränta-på-ränta effekten är så kan du testa vår ränta-på-ränta kalkylator som du hittar här. Albert Einstein påstås trots allt ha kallat ränta-på-ränta effekten för världens 8:e underverk.

Lycka till!

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store