Ekonomisk frihet – vad är det?

2021-01-23

Budget

Många drömmer om en vardag där man kan göra precis bara det man önskar. Som att resa, spendera tid med familj och vänner eller bosätta sig utomlands. Ett sätt att lyckas uppnå detta är genom att bli ekonomiskt fri och inte vara tvungen att lägga sin tid på att arbeta. Att bli ekonomiskt fri är något som du kanske bara hört om, och som känns väldigt långt bort från där du ekonomiskt befinner dig idag. Det som menas med att man blir ekonomiskt fri är att du helt enkelt inte är i behov av att arbeta för att täcka dina utgifter. Du har då satt tillräckligt med pengar i arbete genom investeringar av olika slag och är inte beroende av att få in en lön som inkomst. Med rätt tänk och agerande så kanske möjligheten till detta är närmare än du tror? I detta blogginlägg får du tips på hur du kan starta din resa mot ekonomisk frihet på bästa sätt.

Det första du funderar på är kanske hur lång tid det kommer ta för dig att bli ekonomiskt fri. Det som spelar in här är följande fyra faktorer:

Hur stort ditt nuvarande sparande är

Den förväntade avkastningen på ditt sparande

Hur mycket pengar av din lön som du kan investera varje månad

Dina utgifter

Hur mycket pengar behöver jag spara?

Det andra du funderar på är kanske hur mycket pengar som du egentligen behöver för att bli ekonomiskt fri. Här kan man använda sig av olika räknesätt, men det vanligaste är något som kallas för “4%-regeln”. Denna regel innebär att man räknar med att årligen kunna ta ut 4% av det sparande som man har. 4% regeln förutsätter att börsen beter sig som den har gjort under de senaste 100 åren. Regeln förutsätter även att ditt sparande är investerade i exempelvis aktiefonder eller aktier, där den förväntade värdeutvecklingen är lika med eller högre än 4%. Du kan enkelt fylla i, räkna ut samt följa din egna personliga resa till ekonomisk frihet med hjälp av Alwys kalkylator för ekonomiskt frihet här. Alternativt kan du räkna enligt formeln nedan;

Så här kan du räkna med 4%-regeln

Om du vill ta ut 15 000 kronor i månaden i resten av livet så behöver du spara ihop ca 4,5 miljoner kronor. 4% av 4,5 miljoner blir 180 000 om året som sedan blir 15 000 i månaden.

Om du har utgifter på 15 000 kronor i månaden så behöver du alltså spara ihop ca 4,5 miljoner kronor för att bli ekonomiskt fri.

Detta behöver du spara om du istället har utgifter för:

20 000 kronor/månad = 6 miljoner kronor

25 000 kronor/månad = 7,5 miljoner kronor

30 000 kronor/månad = 9 miljoner kronor

Desto lägre dina utgifter är varje månad, desto snabbare kan du också bli ekonomiskt fri.

Lycka till!

Informationen på bloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på bloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Fler inlägg

Ange din mail för att få de senaste blogginläggen direkt till din mailkorg

Få en smartare ekonomi

Skapa ett konto på en minut

Vi använder cookies för att anpassa din användarupplevelse. Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du vår användning av cookies. Du kan läsa mer i vår Integritetspolicy.