Byt inte bank, skaffa en till!

Budget

5th January 2021

Byt inte bank, skaffa en till!

Du har säkert hört att man bör byta bank någon gång men man kan också ha flera banker. Alltför många kunder är trogna sin bank och väljer att samla hela sin ekonomi på ett ställe trots att de får sämre villkor. Tack vare tjänster som Alwy kan du nu ha flera olika banker men ändå bibehålla den goda överblicken över din ekonomi.

Det vanligaste är att man har kvar den bank som ens föräldrar en gång valde åt en. Det är samma bank som de fick valda av sina föräldrar och det är bekvämt och enkelt. Trots att det är bekvämt så går du nästan alltid miste om flera tusenlappar i besparingar. Ingen bank är bäst på allt och när du samlar allt hos en bank så kommer du att betala onödigt mycket för en undermålig tjänst.

Undvik att samla allt på ett ställe

Bankerna säger ofta att det är bättre att samla alla sina åtaganden hos respektive då du blir en bra kund hos dem och därför får bättre förmåner och räntor. Det finns väldigt lite bevis för att det skulle vara bättre att göra så framför att skaffa flera olika banker. Tvärtom så har det kommit flera utmanare som är experter på olika saker. Genom att kombinera de olika experterna kan du få det bästa bolånet för dig, en bra investeringstjänst för dig och sen kanske du bara har kvar din bank för att betala räkningarna?

Men min bolåneränta blir ju lägre som jag sparar allt hos samma bank?

Ett argument mot att ha kvar sina åtaganden i samma bank är att det är lättare att pruta på de olika räntorna som t ex bolånet. Det stämmer att du oftast får en bättre ränta om du samlar en större del av din ekonomi hos en bank för att de då kan ta ut en högre avgift på t ex dina investeringar eller pension. Med andra ord får du en lägre kostnad på ditt bolån men du betalar för denna lägre kostnaden genom en högre kostnad på andra delar av din ekonomi. I dagens hårda konkurrens på bankmarknaden kan du byta till en bank med bättre erbjudande samtidigt som du prutar. Genom att ta in erbjudanden från andra banker får du ett bättre förhandlingsläge mot din befintliga bank och då kan du oftast sänka räntan mer än vad du tror.

Om du vill räkna på hur olika räntor påverkar din månadskostnad så kan du använda dig av Alwys bolånekalkyl här.

Att tänka på när du funderar på att byta bank

Räkningar och betalkort
Se om du kan få bort eller sänka dina årsavgifter. Många banker tar ut en årsavgift för betalningar och räkningar som man ofta kan pruta bort.

Bolån och privatlån
Här kan de flesta spara mest pengar och spela ut bankerna mot varandra här.

Pensionssparande
Många glömmer bort det men det är stor skillnad i de avgifter som bankerna tar ut för pensionssparande. Genom att förhandla bort vissa avgifter här kan du få en betydligt högre pension. Om du vill räkna på hur avgifter kan påverka ditt sparande så kan du använda Alwys ränta-på-ränta kalkylator och se hur mycket mindre sparande du får om du minskar värdeutvecklingen med 0,5%

Sparkonto
Välj en bank som ger dig ränta på dina pengar, fria uttag och insättningsgaranti.

Lycka till!

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store