Bör man låna ut pengar till familj och vänner?

Lån

19th July 2022

Bör man låna ut pengar till familj och vänner?

Ska man låna ut pengar till familj och vänner? Det kan vara ett knepigt och känslomässigt laddat beslut som många möter någon gång i livet. I vissa situationer är det uppenbart att en nära person fick en oväntad nödsituation och att låna ut pengar till dem en kort stund är det rätta att göra. Andra gånger kan det vara lite klurigare. Här är tre frågor att ställa sig innan man lånar ut sina pengar:

Är du i en position att kunna hjälpa till ekonomiskt?

Först och främst, innan du lånar ut några pengar är det viktigt att säkerställa att du själv klarar dig rent ekonomiskt. Har du ens möjlighet att hjälpa till ekonomiskt? I en ideal värld skulle man aldrig behöva tveka på att hjälpa en nära vän eller släkting men det är inte alltid så det fungerar i praktiken. Vad händer om du lånar ut en del av din buffert för att hjälpa till och sedan drabbas du själv av problem och behöver pengarna? Då fastnar du i en situation där du själv behöver hjälp och det kan orsaka problem i er relation.

Hur kommer pengarna att användas?

Låt oss säga att du har pengarna sparade och att du är villig att låna ut dem. Nästa steg blir då att få veta hur pengarna kommer att användas. Är det för en nödsituation? Eller är det en situation de kunde ha planerat för? Finns det en plan? När tros du kunna få tillbaka pengarna? Ofta kan det vara skönt att få reda på så mycket detaljer som möjligt för att fatta ett välgrundat beslut, och för att se till att personen verkligen har tänkt igenom saker och ting.

Hur kan det komma att påverka er relation?

Vad händer om en nära vän eller släkting ber dig om att få låna pengar? Dennes bil har gått sönder och den måste lagas. Ni två pratar och du bestämmer dig för att låna ut pengarna som behövs. En del av pengarna behöver du ta från din buffert men du tror att du kommer klara dig och att du ska få tillbaka pengarna snart. Veckorna går och den du lånat ut pengarna till har inte sagt ett ord till dig om att betala tillbaka dem. Ytterligare en månad går och du ser på sociala medier hur personen börjar spendera pengar på shopping och utekvällar igen. Vad gör du då? Hur skulle det påverka er relation?

Även om du lånar ut pengarna och personen betalar tillbaka som ni planerat finns det en möjlighet att detta kommer att påverka dynamiken i er relation, i alla fall till den dagen skulden är återbetalad. Ha det i åtanken och i din riskbedömning innan du bestämmer dig för om du ska låna ut pengar eller inte.

Om du väljer att låna ut pengarna

Om du bestämmer dig för att låna ut pengarna är en av de bästa sakerna du kan göra att få allt skriftligt. Både hur mycket du lånar ut, men också hur återbetalningsplanen ser ut och när pengarna senast ska vara återbetalade. Detta är ett skydd både för dig och den personen som lånar pengarna för då hålls allt objektivt och konkret. Att göra detta extraarbete kan verka onödigt, men det kan vara det klokaste draget för er båda.

Hur man kan hjälpa vänner och familj utan att låna ut pengar

Om man inte vill eller har möjlighet att låna ut pengar så finns det faktiskt andra alternativ att överväga för att hjälpa personen. Man kan försöka hjälpa till att förbättra personens ekonomi, kanske genom att göra en budget tillsammans eller genom att ge dina bästa knep för att få kontroll över ekonomin? Man kan även hjälpa till och se om det finns stöd eller billiga lån att få. Personen kanske kan få bidrag från en hjälporganisation, kunna ta hjälp av sin försäkring eller ta ett fördelaktigt lån?

Är man själv i den positionen att man har möjlighet att hjälpa till ekonomiskt utan att det skulle påverka en själv kan det i vissa situationer vara värt att överväga att ge en gåva istället för ett lån. Detta på grund av att då kan du hjälpa till utan att riskera att förstöra dynamiken i er relation. Om de ändå absolut vill betala tillbaka kan du sätta pengarna i en fond ifall någon nära dig kommer att behöva ekonomiskt stöd framöver.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store