Att planera och spara inför julen – följ dessa enkla steg!

Budget

10th November 2023

Att planera och spara inför julen – följ dessa enkla steg!

Hållbarhet och ekonomisk planering inför julen

Julen är en underbar tid på året då vi samlas med våra nära och kära för att fira och sprida glädje. Men det kan också vara en stressig tid när det gäller ekonomi och planering. I denna artikel kommer vi att ge dig några enkla steg för att hjälpa dig att planera och spara inför julen. Vi kommer också att diskutera vikten av hållbarhet under denna festliga säsong.

Spara pengar genom att göra egna julklappar

Julklappar är en av de största utgifterna under julen. Istället för att spendera en förmögenhet på dyra presenter kan du spara pengar genom att göra egna julklappar. Personaliserade gåvor visar omtanke och kärlek, och de behöver inte vara dyra. Här är några idéer på hemmagjorda julklappar:

 • Tillverka egna smycken: Du kan göra vackra halsband, armband eller örhängen genom att köpa pärlor och smyckesdetaljer från en hobbybutik.
 • Baka kakor eller göra konserver: Presentera dina nära och kära med hemlagade läckerheter som visar att du har lagt tid och omsorg i gåvan.
 • Gör personliga fotoalbum: Samla minnen i ett fotoalbum med bilder och små berättelser. Detta är en unik present som kommer att vara uppskattad.
 • Gör egna doftljus: Ljus är en populär julklapp. Du kan köpa ljusvax och doftoljor för att skapa dina egna unika doftande ljus.

Genom att göra egna julklappar kan du spara pengar samtidigt som du visar kreativitet och omtanke.

Julbudget och sparande

När det kommer till att planera och spara inför julen är det viktigt att sätta upp en julbudget. En julbudget hjälper dig att hålla koll på dina utgifter och undvika att spendera mer än du har råd med. Här är några steg för att skapa en julbudget:

 1. Gå igenom din ekonomi: Ta en titt på din nuvarande ekonomiska situation och bestäm hur mycket du har råd att spendera på julklappar, mat och dekorationer.
 2. List utgifterna: Skriv ner alla utgifter som du förväntar dig att ha under julen, inklusive julklappar, mat, dryck, dekorationer och eventuella resor.
 3. Sätt gränser: Bestäm dig för gränser för varje kategori av utgifter baserat på din ekonomiska situation. Var realistisk och försök att hålla dig inom dessa gränser.
 4. Gör en lista: Skriv ner alla människor som du tänker köpa julklappar till och skriv upp potentiella presenter bredvid deras namn. Detta hjälper dig att hålla koll på vad du redan har köpt och undvika överköp.
 5. Spara i förväg: Om möjligt, börja spara pengar i förväg för att undvika att behöva låna eller använda kreditkort för att täcka alla dina julkostnader.

Att ha en julbudget och spara pengar i förväg hjälper dig att undvika ekonomisk stress och möjlig skuldsättning efter julen.

Hållbarhet under julen

Utöver ekonomisk planering är hållbarhet viktigt under julen. Julen kan vara en tid av överflöd och överkonsumtion, men det finns sätt att göra firandet mer miljövänligt. Här är några idéer:

 • Använd återanvändbara dekorationer: Istället för att köpa nya dekorationer varje år, satsa på återanvändbara dekorationer som kan användas år efter år. Detta minskar avfall och sparar pengar på lång sikt.
 • Källsortera: Se till att ha tydliga källsorteringsstationer för allt papper, plast, glas och metall som genereras under julen. På så sätt kan du minska mängden avfall som hamnar på soptippen.
 • Köp miljövänliga julklappar: Fundera på att köpa julklappar som är tillverkade av återvunna material eller som är miljövänliga. Det finns många alternativ där ute, från ekologiska klädesplagg till solenergidrivna leksaker.
 • Minska matsvinnet: Planera dina måltider och inköp noggrant för att undvika matsvinn. Se till att använda rester och överblivna ingredienser till nya rätter.
 • Gör en insats för välgörenhet: Julen handlar också om att ge till dem som har mindre. Istället för att köpa onödiga presenter, överväg att donera pengar eller tid till en välgörenhetsorganisation.

Genom att vara medveten om hållbarhet kan vi njuta av julen samtidigt som vi tar hand om vår planet.

Avslutande tankar

Att planera och spara inför julen är viktigt för att undvika ekonomiska påfrestningar och överkonsumtion. Genom att följa dessa enkla steg kan du skapa en budget, spara pengar genom att göra egna julklappar och vara mer hållbar under denna festliga säsong. Tänk på att julen handlar om att vara med våra nära och kära och att sprida glädje, och det behöver inte vara dyrt. Så ge dig själv en lugnare jul genom att planera i förväg och vara medveten om de ekonomiska och miljömässiga konsekvenserna av dina handlingar.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store