Är det dags för dig att ge dig ut i vuxenlivet? Tipsen för att skapa ett eget hushåll

Budget

7th January 2021

Är det dags för dig att ge dig ut i vuxenlivet? Tipsen för att skapa ett eget hushåll

Då var dagen här, när du tänkt ta ditt första spännande steg ut i livet som vuxen. Nu ska du skaffa dig ett eget hushåll, utan att ta hjälp av föräldrarna, men hur gör man då? Hur ska man tänka? Några har möjlighet till en god start där föräldrar har lyckats spara ihop en del under ens uppväxt, men även om du inte har fått denna extra hjälp på vägen så får du här alla tips du kan behöva.

Att göra en budget

Under din uppväxt så kanske du inte har reflekterat så mycket över saker som disktrasor, tvättmedel och toalettpapper – det har ju alltid bara funnits där. Men nu när det är dags att flytta hemifrån är det nödvändiga saker som du nu behöver lägga din inkomst på. När du lägger upp din första budget kan det vara rimligt att bortprioritera saker som kläder och skönhet och först och främst fokusera på det som får ett hushåll att fungera. Om du har köpt en bostadsrätt så kan detta vara kostnader som ränta, el, försäkringar och föreningsavgift och om du ska hyra en lägenhet eller ett hus så bör du främst prioritera din hyra och eventuell el. De kan kännas som tråkiga kostnader men är ytterst nödvändiga för att du ens ska kunna leva och bo. En bra start kan vara att skapa ett enkelt excel dokument där du för in din inkomst och (absolut nödvändiga) fasta och rörliga kostnader varje månad, därefter kan du fylla på med de mindre nödvändiga utgifterna. Du kan läsa mer om hur du enkelt gör en budget här.

När de kommer till dessa mindre nödvändiga kostnader så prioriterar alla olika. Hur viktig är maten för dig? Vill du äta ekologiskt och närodlat, beställa hem mat eller klarar du dig på nudlar? Är ett gymkort absolut nödvändigt för dig eller att unna dig skönhetsbesök? Med Alwy ser du enkelt hur du valt att prioritera dina kostnader månad för månad. Det kan ge dig ett hum om hur mycket pengar du faktiskt spenderar i olika kategorier. Du kan enkelt skapa ett konto och logga in här.

Oavsett vad som passar dig bäst så kan du planera utefter detta i din budget, så länge du håller koll på att de tillsammans med dina nödvändiga kostnader inte överstiger din inkomst. Kom också ihåg att lägga in ett sparande i din budget!

Om du flyttar hemifrån på grund av studier så kan ett extrajobb vara något att fundera på. Detta är klart beroende på din utbildnings utrymme vad gäller tid och närvaro, men om du vill unna dig lite guldkant på vardagen så kan det vara mycket värt att ta det där extra passet.

Prioritera ett sparande

Uttrycket ”alla bäckar små” är inte helt fel när du är ansvarig för ditt egna hushåll. Att spara lite är bättre än att inte spara någonting alls! Det är viktigt att under en tid bygga upp en buffert ifall någonting i ditt hushåll skulle gå sönder, du får en oväntad kostnad eller om du skulle få inkomstbortfall av någon anledning. Trots att du kanske har föräldrar som kan hjälpa dig om det skulle krisa så ger det självförtroende att känna att man kan klara av saker på egen hand. Även om det kan kännas läskigt att flytta hemifrån och du kanske får kämpa en del så är det en viktig milstolpe och ett stort kliv rakt in i vuxenlivet!

Lycka till!

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store