Amortera eller investera?

2021-02-03

Investera
Amortera eller investera?

Det är en frågeställning som dyker upp då och då och vad är egentligen bäst att göra? Här listar vi några fördelar och nackdelar med de två alternativen.

Sanningen är att ingen vet vad som blir bäst. Anledningen till detta är för att ingen av oss vet något om framtida värdeutvecklingar, låneräntor, möjligheter till avdrag etc. Snittutvecklingen på börsen har över tid varit högre än den genomsnittliga bolåneräntan men det kan komma både toppar och dalar.

Amortera

+ Skönt att inte ha några lån och ger en frihetskänsla.
+ Minskar dina framtida räntekostnader.
– Ofta minskar du dina räntekostnader med ett belopp som är mindre än vad du kunde ha tjänat genom att investera på börsen.
+ Minskar den personliga risken. I händelse av uppsägning av jobb eller liknande minskar lånets påverkan på den egna ekonomin.
– Binder upp pengar i din bostad.

Investera

+ Ger ofta över tid en avkastning som överstiger bolåneräntan. Kräver dock investering i aktier eller fonder som medför en risk. Värdeutvecklingen från ett vanligt sparkonto är inte högre än bolåneräntan.
+ Binder normalt inte upp pengarna i en bostad och även om investeringen kan minska i värde kan du oftast ta ut delar av din investering ifall du skulle behöva delar av pengarna.

Sammanfattning:

Det finns tyvärr inget lätt svar på om det är bäst att investera eller att amortera. Matematiskt kan det vara fördelaktigt att inte amortera utan att istället investera men i detta fall är det viktigt att man går på magkänslan och det som känns rätt för en själv. Genom att inte amortera kan du öka din ekonomiska risk. Om du har flera lån så ska du alltid amortera på det lånet som har högst ränta.

Genom att använda dig av Alwys bolånekalkyl kan du räkna på hur din månadskostnad minskar i takt med att ditt lån blir mindre och med Alwys ränta-på-ränta kalkylator kan du räkna på hur en investering kan växa över tid.

Informationen på bloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på bloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Fler inlägg

Ange din mail för att få de senaste blogginläggen direkt till din mailkorg

Få en smartare ekonomi

Skapa ett konto på en minut

Vi använder cookies för att anpassa din användarupplevelse. Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du vår användning av cookies. Du kan läsa mer i vår Integritetspolicy.