Allt du behöver veta om inflation

Budget

12th May 2021

Allt du behöver veta om inflation

Du kanske har kommit i kontakt med begreppet inflation på senaste tiden eller så har du bara märkt hur dyrt det har blivit med trävaror på sista tiden? Oavsett hur så är inflation för närvarande ett hett ämne. I detta inlägget går vi igenom vad inflation betyder och hur det påverkar dig.

Vad betyder inflation?

Inflation grundar sig på konceptet att priser för varor och tjänster ökar varje år. T ex så kostar en piggelin mer idag än vad den gjorde för 20 år sedan trots att det inte egentligen har blivit dyrare med glass. I Sverige har Riksbanken ett inflationsmål på 2% och det betyder att om allting går enligt plan så kommer i snitt alla priser att gå upp med ungefär 2% om året. Under corona pandemin har flera länder tryckt stora mängder pengar för att stimulera sina ekonomier och på grund av det har inflationen i t ex USA ökat mer än vad den gör under ett normalt år, i juni 2021 så var inflationstakten ca 5% i USA.

Varför är det så mycket fokus på inflationen just nu?

Vanligtvis så pryder inte inflationstakten nyhetsomslag men på grund av att vissa varor och tjänsters priser har skjutit i höjden så har fler och fler börjat oroa sig över just inflationen. Till exempel så ökade priset på virke med 300% mellan februari 2020 och maj 2021 vilket gjorde det dyrare att renovera och att bygga hus.

Hur ska man hantera högre priser?

Om du inte behöver en bil eller ett hus just nu så kan du vänta tills priserna har stabiliserat sig. Ingen vet egentligen hur lång tid detta kommer att ta så om du känner för att flytta eller om din Skoda är inne på sista versen så kan du ändå vara tvingad att köpa ett hus eller en ny bil innan priserna har stabiliserat sig. Det viktigaste här är att se till att du klarar av att betala månadsbetalningarna och att de passar in i din budget. Att ha en bra budget är det bästa tipset för när du har koll på dina pengar så behöver du inte oroa dig lika mycket för t ex inflationen utan du vet exakt vad som kommer in och ut på dina konton. Genom att göra en budget får du kontroll och här kan du läsa om hur du gör en tillsammans med Alwy.

Tips: I din nästa löneförhandling så ska du försöka se till att du får en löneökning som är minst på vad inflationen är så att du inte blir fattigare. Till exempel om inflationen är på 2% och om du får en löneökning på 1% så betyder det att alla varor och tjänster kommer att gå upp mer än vad din lön gör. Med andra ord så kommer du få mindre pengar att röra dig med om din löneökning är lägre än inflationstakten.

Gör en budget

Om du inte har kommit igång med en budget ännu så är det dags nu. En budget kommer inte hjälpa dig att hantera eventuella konsekvenser från inflationen men en budget hjälper dig att minska ekonomiskt stress och gör att du kan sova bättre på natten. Genom att håla koll på dina utgifter så kan du se vilka områden som har börjat kosta mer och på så sätt styra om dina utgifter.

Följ upp dina utgifter några gånger i månaden för att se till att du inte överspenderar och vad du kan skära tillbaka för att hålla din budget. Alwy sammanställer automatiskt dina transaktioner så att du får full koll på vart dina pengar tar vägen.

Lycka till!

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store