6 viktiga steg inför husköpet

Bostad

10th April 2021

6 viktiga steg inför husköpet

Har du bestämt dig för att köpa hus? Vad roligt! Att köpa ett hus är förmodligen en av de största investeringarna som du kommer att göra i ditt liv, så att noga tänka igenom en del saker kan vara avgörande för ett lyckat husköp. I detta blogginlägg går vi igenom allt du kan tänkas behöva fundera över innan du köper ditt hus.  

Steg 1: Bestäm krav och önskemål 

Ta dig tid att fundera kring vad du mer exakt är ute efter när det kommer till ditt framtida boende. En del saker kanske är oförhandlingsbara krav och en del saker som är mer av ett önskemål. Gör en lista över vilka 5 saker som är dina absoluta krav inför ditt husköp och 5 saker som är önskemål. Detta kan vara allt från vilket område som du vill bo i till hur stort du vill att huset ska vara. Köper du huset tillsammans med någon så kan denne göra samma sak, och sedan kan ni jämföra listorna och börja prioritera.  

Steg 2: Skapa en budget 

För att få en bra överblick över hur dina kommande kostnader kan se ut så ska du göra en budget. Du kan använda dig av din bank eller av bostadssajter, där du kan använda färdiga kalkyler. Några saker som du behöver ha koll på är vilken ränta du ungefärligt kommer att få, hur mycket du behöver kunna amortera och vilka andra månadsavgifter som kan tillkomma. Vi går in mer på vilka avgifter och kostnader som det innebär att köpa och äga ett hus i nästa steg. 

Steg 3: Få koll på kostnaderna  

När du köper ett hus så behöver du ha koll på att följande kostnader tillkommer: 

  • Lagfart 
  • Pantbrev  
  • Fastighetsavgift (fastighetsskatt) 
  • Tomträttsavgäld 
  • Hemförsäkring 
  • Sophämtning 
  • Sotning 
  • Husets uppvärmning
  • Eventuella inköp av t.ex. larm, gräsklippare, snöskyffel osv. 

Steg 4: Skaffa lånelöfte 

När du nu vet vad du är ute efter när det kommer till ditt husköp så är det dags att ordna med finansieringen och ansöka om lånelöfte. Detta är ett slags förhandsbesked på hur mycket pengar som du får låna av din bank. Det du inte kan låna, behöver du istället kunna betala kontant.  

Steg 5: Gå på husvisningar 

När du ska köpa ditt hus så är det väldigt viktigt att du undersöker det noga både innan, under och efter du varit på visning. Det gäller att skapa sig en uppfattning om vad det finns för brister och risker, och om huset behöver renoveras. Säljaren har oftast gjort en besiktning där en professionell besiktningsman har gjort en genomgång. Du kan antingen nöja dig med denna eller välja att göra en egen besiktning. Vill du få tips vad du bör tänka på inför en husvisning så kan du läsa checklistan här.

Steg 6: Ta en promenad i området  

Har du hittat ditt drömhus så kan det vara bra att först gå en runda i kvarteret där huset ligger om du inte känner till det sedan tidigare. Det ger dig chansen att lära känna området och se eventuella för- och nackdelar som du inte vetat om innan. Det kan också vara bra att ta del av områdets detaljplan för att se om det finns några speciella planer för framtiden.  

Stort lycka till!

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store