5 tips på hur du kan få mer ROT-avdrag

Bostad

2nd February 2021

5 tips på hur du kan få mer ROT-avdrag

1. Har du rätt till ROT-avdrag?

Se till att ha koll på om du har rätt till ROT-avdrag. Är du osäker på detta så kan du ringa Skatteverket som kan titta bakåt i dina deklarationer och därefter ger dig ett preliminärt besked.

2. Räknas din renovering som ROT-arbete?

Kolla upp så att renoveringen du ska göra räknas in som ROT-arbete. Det är tyvärr inte så att alla typer av renoveringar som du gör omfattas av ROT-avdraget. Det kan exempelvis vara om du tänkt renovera din balkong eller dina fönster, i en hyresrätt, eller tänkt utföra vissa arbeten i din trädgård. På Skatteverkets hemsida kan du kolla upp om dina renoveringsplaner kommer att ge dig rätt till ROT-avdrag.

3. Håll nere materialkostnaderna

Se till att välja renoveringar som har lägre materialkostnader. Renoveringsbudgeten är viktig att hålla kolla på då ROT-avdraget inte täcker alla kostnader. Eftersom det endast täcker arbetskostnaderna och inte materialkostnaderna så ger vissa renoveringar dig helt enkelt mer avdrag för dina pengar. Såna renoveringar kan exempelvis vara målning, tapetsering eller golvslipning, där arbetskostnaderna är större än materialkostnaderna.

4. Renovera gemensamt

Maxa ROT-avdraget genom att renovera gemensamt. Är det så att du äger det boende som ska renoveras ihop med någon annan så har båda rätt till ROT-avdraget, för samma renovering. Ni kan då få ut maximalt utav avdraget, upp till 100 000 kronor (50 000 kronor/person). Här är det ägande som Skatteverket tittar på och ni måste båda två vara inskrivna i bostadsrättsföreningen om ni har en bostadsrätt eller hos lantmäteriet om ni äger en villa. Oavsett hur procentandelarna i bostaden som ni äger är uppdelade mellan er, så har ni rätt till att göra ROT-avdrag för 50 000 kronor per person och år.

5. Anlita inte dina släktingar

Du får enligt skatteverket inte ha anlitat dina nära släktingar om du ska ha rätt till ROT-eller RUT-avdrag.

Ett sista bonustips är att såväl rot som rutavdraget och även ränteavdraget kan fördelas mellan dig och din eventuella partner. Detta kan du själv kolla upp och ändra i din deklaration, och det kan spara dig och din renovering några tusenlappar!

Lycka till med din renovering!

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store