3 tips för en bättre kreditvärdighet

Lån

14th April 2021

3 tips för en bättre kreditvärdighet

En kreditupplysning är en kontroll som företag gör för att se hur troligt det är att du kan betala tillbaka t ex ett lån eller att du kan betala din hyra. Det vanligaste är att banker och långivare gör kreditupplysningar men det kan även göras en kreditupplysning när du handlar på faktura, köper ett nytt abonnemang eller byter lägenhet. En hög kreditvärdighet gör det lättare att få lån och även att få en bättre ränta på ditt lån. Om du har en låg kreditvärdighet så blir det svårare att låna och du kommer ofta få betala en högre ränta.

Betala i tid

Betala dina räkningar och betala dem i tid. Sätt upp ett autogiro så att du minskar risken för att glömma bort en räkning. Om du glömmer bort en räkning kan du få en betalningsanmärkning och en betalningsanmärkning ligger kvar i 3år. Betalningsanmärkningar påverkar ditt kreditbetyg negativt.

Minska antalet krediter

Dra ner på antalet lån och undvik att ta ut nya krediter och lån. Även kreditkort som du har syns på rapporten när banken tar ut en kreditupplysning. Du behöver inte använda kreditkortet för att det ska påverka din kreditvärdighet. Så om du har ett kreditkort som du inte använder, säg upp det! Om du har flera små lån så bör du se om du kan samla ihop de i ett större lån och på så sätt minska antalet krediter. Om du även äger en bostad kan du höra med din bank om du kan “baka in” dina smålån i bolånet och på så sätt få en lägre ränta. Bolåneräntan är oftast betydligt lägre än räntan på krediter och smålån.

Minska antalet kreditförfrågningar

När en bank, kreditgivare eller någon annan tar ut en kreditupplysning på dig registreras den som en förfrågan och kommer att ligga kvar (och synas på kreditupplysningen) i 12 månader. Många kreditförfrågningar på kort tid ger ett sämre kreditbetyg. Genom att vänta tills dina kreditförfrågningar har förfallit har du alltså en bättre chans till en lägre ränta. På grund av detta är det smart att försöka förhandla ner sina räntor en gång om året.

Om du vill räkna på vad en lägre bolåneränta kan innebära för dig och din plånbok så kan du använda dig av Alwys bolånekalkyl.

Lycka till!

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store