Välkommen till Alwybloggen

Här delar vi med oss av smarta tips och förklarande texter om sparande och ekonomi.

Alla inlägg

Vad innebär FIRE (ekonomisk frihet)?

2021-09-21

FIRE är en förkortning som står för ”Financial independence, retire early” och är en ”rörelse” vara mål är att kunna gå i pension tidigt på grund av att man har blivit ekonomiskt oberoende. Man har alltså sparat ihop så mycket pengar så att man har valet att aldrig jobba igen.

Investera

Betala tillbaka lån eller investera?

2021-09-02

Det är inte helt lätt att veta hur man ska prioritera i olika scenarion. Är det till exempel alltid bäst att amortera bort lån så fort som möjligt eller finns det omständigheter som gör det mer ekonomiskt smart att istället investera de pengar man hade tänkt amortera?

Investera

Nybörjarmisstag när man investerar

2021-08-24

När du kommer igång med något nytt så kommer du nästan garanterat att göra några nybörjarmisstag. Oavsett om det är att du testar att laga en ny maträtt eller om du lär dig att köra bil. Att lära sig är en process och du behöver göra några misstag för att lära dig.

Investera

Hur tjänar banker pengar?

2021-08-06

Banker lånar ut pengar, möjliggör betalningar och kort och låter dig få ränta på dina pengar(vissa banker i alla fall). Men hur tjänar banker sina pengar?

Spartips

5 saker att göra med en klumpsumma pengar

2021-08-04

Har du fått ett större arv eller fått tillbaka mycket pengar på skatten? I detta inlägget samlar vi 5 saker som du kan göra med en klumpsumma pengar

Investera

Så säger du upp dig och reser jorden runt

2021-08-02

Drömmer du om att säga upp dig och resa jorden runt? Om du läser detta inlägget på jobbet så är det bäst att din chef inte ser det.

Budget

3 myter om ekonomi

2021-07-29

Ekonomi är ett stort ämne och det är omöjligt att veta allt. Även de mest grundläggande sakerna om ekonomi kan förändras över tid. Därav så är det alltid bra att ha ett öppet sinne och konstant utvärdera att ens antaganden och kunskap fortfarande stämmer.

Investera

Så undviker du hajpen när du bygger upp din finansiell hälsa

2021-07-10

Heta finansiella trender så som kryptovalutor, Gamestop och att tima marknaden med köp och säljorders låter som en kul grej men låt inte hajpen distrahera dig från att bygga en sund finansiell hälsa.

Investera

5 tips för en budgetvänlig hemester

2021-07-01

Sommaren är vanligtvis en tid där många passar på att vara lediga. I takt med att restriktionerna börjar avta så börjar fler och fler familjer att leta efter att sätt att komma iväg även om många inte reser allt för långt. I denna artikeln går vi igenom hur du kan åka på en budgetvänlig hemester.

Budget

Så semestrar du billigare

2021-06-17

När våren blir till sommar så börjar många av oss att åka på semester. Coronapandemin har resulterat i högtryck på landet campingplatser och många vill ta tillfället i akt att komma iväg. I takt med att restriktioner har lättats så passar många på att åka på de resorna de har ”missat” det senaste året

Budget

Vanlig ränta vs ränta på ränta: Vad är skillnaden?

2021-06-15

En av de första sakerna som du stöter på när du lär dig om pengar är ränta. Långivare tjänar ränta på pengarna de lånar ut och låntagare betalar ränta på de pengarna som de lånar. Räntan är en procent på lånebeloppet och betalas periodvis.

Investera

50/30/20 budget – ett bättre sätt att få koll på pengarna

2021-06-12

50/30/20 regeln är en budgetregel som säkerställer att ens utgifter är i synk med ens sparande. En budget ska inte bara handla om att betala fakturorna i tid utan en bra budget hjälper dig att bestämma hur mycket du ska göra av med, och på vad

Budget

Så kan du spara pengar i sommar

2021-06-09

Utgifterna under sommaren kan lätt springa iväg när semestrarna drar igång. Men det finns knep för att få till en riktig fin sommar och semester utan att det behöver kosta skjortan. Läs detta inlägg för våra tips!

Spartips

Vad är en buffert och varför är det viktigt att ha en?

2021-06-06

En buffert är en summa av kontanter eller likvida tillgångar som är undansatta för större oväntade avgifter. Ett dött bilbatteri, oväntade medicinska kostnader, ett nytt tak är alla scenarion där en buffert hade varit bra att ha.

Buffert

4 spartips när du ska flytta

2021-06-03

Sommaren är en populär tid för att byta bostad. Du kanske rentav ska flytta strax efter sommaren. Detta är helt enkelt för att det är väldigt smidigt att kombinera en flytt med semestertider och att sommaren korrelerar bra med nya jobb, utbildningar med mera. Här kommer några tips på hur du kan spara tips när du flyttar.

Budget

Är det värt att betala en årsavgift för kreditkortet?

2021-05-21

Kreditkort kan vara ett lukrativt sätt att spara lite extra pengar. Det är dock extremt viktigt att du är organiserad och ekonomiskt ansvarstagande när det kommer till kreditkort.

Budget

Vad betyder courtage?

2021-05-20

Courtage är en avgift som nätmäklare tar ut när du köper eller säljer t ex aktier. Normalt så betalar man courtage både när man köper och säljer en aktie.

Ordlista

Budgettips för studenter

2021-05-15

Att få studentbudgeten att gå ihop är inte det lättaste och många som pluggar tar studielån och bidrag. Men bara för att du är student betyder inte det att du ska kunna unna dig lite då och då. I denna artikel har vi samlat våra bästa budgettips för att få ihop månadsbudgeten.

Budget

Vad är en aktie?

2021-05-13

Aktier kan köpas i de bolag som har sina aktier noterade på en börs. Genom att köpa aktier i ett företag blir du en delägare och äger en del av bolaget. När du är en aktieägare så har du en möjlighet att ta del av de vinster som bolaget generar.

Ordlista

Varför ska jag spara pengar?

2021-05-13

Det kan finnas många anledningar till varför man ska, eller bör, spara pengar. Det kan vara att man ska spara ihop till något specifikt som en bostad, en båt eller ett sommarhus. Det kan också vara att man sparar till t ex pension eller bara för att få en större ekonomisk trygghet.

Buffert

Allt du behöver veta om inflation

2021-05-12

Du kanske har kommit i kontakt med begreppet inflation på senaste tiden eller så har du bara märkt hur dyrt det har blivit med trävaror på sista tiden? Oavsett hur så är inflation för närvarande ett hett ämne. I detta inlägget går vi igenom vad inflation betyder och hur det påverkar dig.

Budget

Har du fått skatteåterbäringen? Så här kan du tänka. 

2021-05-10

Nu börjar skatteåterbäringen trilla in för många. Men vad bör man egentligen göra med pengarna? I detta inlägg ger vi dig tips på hur du kan tänka.

Deklaration

Så bygger du en utdelningsportfölj

2021-05-08

En utdelningsportfölj är ett sätt att ge dig själv ett stabilt inflöde av pengar genom utdelningar, som du sedan kan välja att återinvestera (för ännu mer utdelningar), investera i annat, eller spendera på vad du vill.

Investera

Så blir man ekonomiskt oberoende

2021-05-07

Att vara ekonomiskt fri är något som vi alla har drömt om någon gång. Att inte behöva ställa väckarklockan och kunna spendera mer tid med nära och kära. I denna artikel går vi igenom vad det innebär att vara ekonomiskt oberoende.

Investera

Vad betyder allmän pension och tjänstepension?

2021-05-06

Vad betyder egentligen allmän pension och tjänstepension? Dessa begrepp förklarar vi i detta blogginlägg.

Pension

Vad är en avräkningsnota?

2021-05-05

När du köper eller säljer värdepapper, till exempel aktier eller fonder så får du en avräkningsnota. En avräkningsnota är ett kvitto på den transaktionen som du har genomfört.

Ordlista

9 spartips för mer pengar i plånboken

2021-05-04

Det finns massvis med saker man kan göra för att spara pengar och få mer över till annat. Att se över hela sin ekonomi och kolla över vad man betalar för kan spara dig mycket pengar. I detta inlägget får du 10 spartips för mer pengar i plånboken.

Spartips

Vad betyder skuldkvot?

2021-05-03

Skuldkvot talar om hur höga skulder ett hushåll har i förhållande till hushållets inkomster. Skuldkvoten är alltså en benämning på hur skuldsatt ett hushåll är.

Ordlista

Städa bland prylarna och tjäna tusenlappar.  

2021-05-02

Att sälja av sådant man inte längre behöver är ett bra sätt att få in extra pengar. Vi ger dig bland annat tips på hur du kan optimera din försäljning. i denna artikel

Sparande

Vad är en A-aktie?

2021-05-01

Om du handlar med aktier så har du antagligen kommit i kontakt med att det står en bokstav bakom bolagetsaktie. Det kan vara att det står A, B, C eller D bakom bolagsnamnet. Men vad betyder bokstäverna egentligen?

Ordlista

Så mycket kan du tjäna på att ta med dig matlådan. 

2021-04-28

Kan det verkligen göra så mycket skillnad att ta med sig en matlåda till jobbet varje dag? Ja, faktiskt! I detta inlägg visar vi hur mycket du faktiskt kan spara och hur du kommer igång med matlådor!

Sparande

6 tips på hur du kan påverka din pension

2021-04-25

Det är viktigt att se över och ha koll på sin pension så tidigt man bara kan. Vi ger 6 tips på hur du kan optimera och höja din pension!

Pension

Vad betyder amortering?

2021-04-22

När du betalar av en skuld till banken så består den återbetalningen av både ränta och amortering. Räntan är kostnaden för lånet och amorteringen är det belopp som dras av på skulden.

Ordlista

Tre steg för att börja buffertspara

2021-04-22

Hur börjar man buffertsparande? Vi ger dig tre tips hur du kommer igång!

Buffert

Därför är ditt långsiktiga sparande så viktigt

2021-04-19

I dagsläget ser det inte ljust ut på pensionsfronten för många, speciellt inte för den yngre generationen. Därför är det idag så gott som ett måste att sätta igång med ett långsiktigt sparande, för att få en försäkring och skapa din egen trygghet inför pensionen.

Sparande

Bolåneguide: för dig som ska köpa bostad

2021-04-19

Vad ska man tänka på när man köper bostad? Svaret är, en hel del olika saker. Därför har vi sammanställt en bolåneguide till dig som ska köpa bostad.

Bolån

Vad är en fond?

2021-04-18

En fond är en samling av olika värdepapper så som tex fonder eller räntebärande papper. I detta inlägg kan du läsa mer om vad en fond är och vilka olika typer av fonder det finns.

Investera

Vad är ett världsindex?

2021-04-16

Vad är egentligen ett världsindex och varför rapporteras det om de procentuella förändringarna på morgonnyheterna, twitter och via andra informationskällor?

Ordlista

3 tips för en bättre kreditvärdighet

2021-04-14

En kreditupplysning är en kontroll som företag gör för att se hur troligt det är att du kan betala tillbaka t ex ett lån eller att du kan betala din hyra.

Lån

5 tips till en bättre privatekonomi

2021-04-14

I detta inlägg ger vid dig 5 enkla tips till en bättre privatekonomi. Vad är ditt bästa spartips?

Budget

Bopti blir Alwy!

2021-04-13

Bopti blir nu Alwy. Därför byter vi namn och därför gör vi det nu.

Namnbyte

Vanliga risker vid fondsparande

2021-04-12

När man börjar sparar i fonder så dröjer det inte länge förens man kommer i kontakt med begreppet risknivå. Men vad betyder det egentligen och vilka risker finns det med fondsparande? I detta inlägg går vi igenom 3 vanliga typer av risker med fondsparande.

Investera

6 viktiga steg inför husköpet

2021-04-10

Funderar du på att köpa hus? Det är förmodligen bland de största investeringarna du gör och det är viktigt att det blir rätt. Läs vår guide till ett lyckat husköp.

Bostad

Så pratar du pengar med dina barn

2021-04-07

Det är viktigt att du börja prata om ekonomi med dina barn tidigt. Ett bra sätt för barn att lära sig om pengars värde är veckopengen och du får enkelt in att för att kunna köpa det som man vill ha så behöver man spara och budgetera.

Barnspar

Ränta på ränta är ett underverk

2021-04-06

Ränta på ränta innebär att du får ränta på den utveckling som du hittills har byggt upp på ditt sparande. Du får alltså en värdeökning på din värdeökning.

Investera

Hur mycket ska man spara varje månad?

2021-04-01

Hur mycket du kan spara varje månad beror på just din livssituation och vad du har för mål med ditt sparande. Ett bra riktmärke brukar vara att försöka spara 10% av sin lön.

Investera

6 tips på hur du kan förvalta ett större belopp

2021-03-31

Ibland är det svårt att veta vad man bör göra med pengar som kommer in som ett större belopp än vanligt t.ex. klumpsumma från skatteåterbäringen. Vi ger 6 förslag på hur du på ett bra sätt kan förvalta dessa pengarna.

Investera

Checklistan inför husvisningen

2021-03-30

Vad gör du när du har hittat ett hus som du är intresserad av? Du går på visning och inför den så finns det vissa saker att ha koll på. Läs vår checklista inför husvisning.

Bostad

Så kan du sänka din bolåneränta

2021-03-22

Många betalar idag alldeles för hög ränta på sina bolån. Genom att omförhandla eller byta bank kan man spara tusenlappar varje år.

Bolån

5 tips på utgifter som du enkelt kan sänka

2021-03-17

Man kan förbättra sin ekonomi genom att antingen öka sina inkomster eller minska sina utgifter. Här kommer tips på 5 utgifter som enkelt kan sänkas.

Budget

5 tips på hur du kan sänka dina fasta kostnader

2021-03-15

I detta inlägg går vi igenom 5 tips på hur du kan sänka dina fastna kostnader och på så sätt få mer pengar över.

Spartips

Därför är en buffert så viktig

2021-03-14

Det pratas ofta buffertsparande inom ekonomi. Men vad är egentligen en buffert? Varför behövs det och hur stor ska ens buffert vara?

Buffert

Undvik 5 vanliga misstag när du deklarerar

2021-03-12

Det är en hel del att tänka på när man deklarerar. I denna artikel tar vi upp 5 vanliga misstag som du enkelt kan undvika.

Deklarera

Vad betyder värdepapper?

2021-03-05

Du har säkert hört talas om värdepapper och att det har nämnts i samband med tex aktier eller fonder. Men vad betyder värdepapper, är det ett riktigt papper och vad betalar jag för skatt när jag säljer värdepapper?

Ordlista

Vad betyder kapitalvinstskatt?

2021-03-03

Kapitalvinstskatt kallas ibland för reavinstskatt och beräknas vanligtvis med 30% av kapitalvinsten. En kapitalvinst är den vinsten du gör när du t ex säljer en fastighet, aktier eller fonder med vinst.

Ordlista

Spara hundratusentals kronor genom att flytta din tjänstepension

2021-03-03

Att flytta sin tjänstepension till annat försäkringsbolag kommer vara billigare än någonsin från och med april detta år (2021). Tidigare har aktörer kunnat ta ut skyhöga flyttavgifter. Se hur just du kan använda denna reglering till din fördel.

Pension

Ordlista: Avkastning

2021-03-03

Avkastning syftar på värdeförändringen av en investering. En investering kan vara t ex aktier, fonder, valutor eller fastigheter. Man kan både få både en positiv och en negativ avkastning.

Ordlista

Budget för ensamstående föräldrar

2021-03-02

Som ensamstående kan det vara svårt att få ihop sin ekonomi och man vill ge sina barn allt man kan. När alla fakturor, mobilräkningar och idrottsaktiviteter betalats finns det ibland inte mycket öve

Buffert

Vad betyder egentligen ränta?

2021-03-02

Ordet ränta är en term som ofta nämns i olika ekonomisammanhang och det kan vara såväl en kostnad som en förtjänst. Om du behöver låna pengar av din bank så kommer du att få betala en avgift månadsvis som tack för att du fått låna.

Ränta

7 tips på hur du kan investera dina pengar

2021-02-22

Har du redan lyckats bygga upp en stabil buffert och vill få tips på hur du kan börja placera överskottet? Vi ger dig 7 investeringstips.

Investera

Vad innebär löneväxling och vilka är fördelarna?

2021-02-15

När du löneväxlar så avstår du en del av din lön som du idag har, för att få ut högre pension i framtiden istället. Detta är ett spartips som många använder sig av och som rentav kan innebära gratispengar för en del.

Löneväxling

Vad är ett pantbrev?

2021-02-10

Om du ska låna pengar för att köpa en ny bostad eller om du ska ta ytterligare lån i en bostad du redan äger, kan bostaden användas som säkerhet för lånet.

Ordlista

Viktiga pensionstips för dig som är 90-talist

2021-02-08

Hade du kunnat leva på en inkomst som innebär ungefär hälften av den lön som du har idag? Och även om du hade kunnat, hade du velat göra det?

Pension

Vad är A-skatt?

2021-02-07

A-skatt, eller anställningsskatt, är den skatt och de sociala avgifter som en arbetsgivare drar av innan lönen betalas ut till dig. A-skatten kan skilja sig åt beroende på vart i Sverige du bor och hur stor din lön är.

Ordlista

Så påverkar fondavgifterna ditt sparande

2021-02-03

Påverkar verkligen avgifterna på dina fonder utvecklingen för ditt sparande? Är inte det viktigaste hur fonden presterar?

Investera

Skillnader mellan aktier och fonder

2021-02-03

Är du osäker på om du ska spara i aktier eller i fonder? I detta inlägg går vi igenom skillnaderna mellan de två sparformerna och vad man ska tänka på.

Investera

Amortera eller investera?

2021-02-03

Det är en frågeställning som dyker upp då och då och vad är egentligen bäst att göra? Här listar vi några fördelar och nackdelar med de två alternativen

Investera

Att tänka på innan man lånar

2021-02-03

Det är fortfarande tyvärr vanligt att många försöker lösa sin ekonomiska situation med olika formed av snabblån med väldigt höga räntor. Detta blir nästan alltid en väldigt dyr affär som kostar dig mer än det smakar. Här kommer några tips på vad du ska tänka på innan du lånar.

Lån

5 tips på hur du kan få mer ROT-avdrag

2021-02-02

5 tips på hur du kan få mer ROT-avdrag för dina pengar.

Bostad

Dags att deklarera – 18 avdrag att ha koll på

2021-02-02

Nu är det snart tid för att deklarera igen. Detta är något som för en hel del går på ren automatik och många dubbelkollar bara så att informationen som står förtryckt stämmer innan deklarationen skickas in.

Deklarera

Viktiga datum inför årets deklaration – 2021

2021-02-01

Nu har Skatteverket lagt sin plan för hur deklarationen år 2021 kommer att se ut och när din skatteåterbäring kan komma att delas ut. Här har vi samlat datumen som är viktiga för dig att komma ihåg.

Deklarera

Så kan du bli kvitt onödiga lån och skulder

2021-01-28

Idag är det många som anses ha på problem med sin ekonomi och är ordentligt skuldsatta.

Lån

Så väljer du dina fonder i 5 steg

2021-01-26

När du sätter dig ner för att välja dina fonder så kan det kännas mest lockande med senaste topplistorna över de fonderna som historiskt sett haft bäst avkastning.

Fonder

Det här ska du tänka på när du väljer mobilabonnemang

2021-01-25

Du som är mobilanvändare idag står inför vad som kan kännas som en hel djungel av olika abonnemang, erbjudanden och tjänster. Beroende på hur du använder din mobiltelefon så är du i behov av olika saker.

Avtal

Ekonomisk frihet – vad är det?

2021-01-23

Många drömmer om en vardag där man kan göra precis bara det man önskar. Som att resa, spendera tid med familj och vänner eller bosätta sig utomlands.

Budget

Så kan du spara pengar till dina barn

2021-01-20

Att vilja spara pengar till sina barn kan för många föräldrar kännas som en självklarhet från den dagen som de föds.

Sparande

6 tips på hur du optimerar dina matkostnader

2021-01-19

Vi behöver alla äta och ofta går en stor del av månadsbudgeten till just mat. I detta inlägg får du konkreta tips på vad du kan göra för att optimera dina matkostnader, utan att du behöver dra ner på kvaliteten.

Budget

Vad innebär avkastning?

2021-01-15

När man börjar intressera sig för investeringar och sparande springer man tidigt på det centrala begreppet avkastning. Kortfattat innebär avkastning det du tjänar på en investering.

Investera

Vad innebär aktiva och passiva inkomster?

2021-01-12

Både utgifter och inkomster kan definieras som antingen aktiva eller passiva. Med vad är innebär dessa två begrepp och vilken typ av inkomster bör du främst sträva efter? Det får du reda på i detta blogginlägg

Investera

Nytt år och en ny högre lön? Tänk på detta!

2021-01-09

Nytt år, nya möjligheter! I början av året infaller flera människors årliga lönerevidering och bonusutdelning. Flera av oss kan alltså förvänta sig några fler kronor i månaden än vad vi hade förra året.

Sparande

Starta 2021 på rätt sätt – här är nybörjarguiden för dig som vill börja spara!

2021-01-08

Med den här nybörjarguiden så kommer du igång med ditt sparande direkt, kanske vill du till och med tipsa någon annan efteråt när du insett hur enkelt det kan vara!

Sparande

Är det dags för dig att ge dig ut i vuxenlivet? Tipsen för att skapa ett eget hushåll

2021-01-07

Då var dagen här, när du tänkt ta ditt första spännande steg ut i livet som vuxen. Nu ska du skaffa dig ett eget hushåll, utan att ta hjälp av föräldrarna, men hur gör man då? Hur ska man tänka?

Budget

Byt inte bank, skaffa en till!

2021-01-05

Du har säkert hört att man bör byta bank någon gång men man kan också ha flera banker. Alltför många kunder är trogna sin bank och väljer att samla hela sin ekonomi på ett ställe trots att de får sämre villkor.

Bank

Så börjar du spara i fonder – steg för steg

2021-01-05

I detta inlägg har vi tagit fram en steg för steg guide till hur du på ett smidigt och snabbt sätt kan skaffa ett riktigt bra fondsparande.

Fonder

Ordlistan för dig som går i tankarna av att köpa eller sälja en bostad

2021-01-04

Är det dags för dig att köpa eller sälja en bostad? I detta inlägg samlar vi en ordlista över de vanligaste orden när det kommer till bostadsköp.

Bostad

3 tips för en högre tjänstepension

2021-01-02

I detta inlägg har vi tagit fram 3 tips för att få en högre tjänstepension.

Pension

Hur fungerar det här med fonder?

2020-12-24

I detta inlägg går vi igenom vad en fond är, vilka typer av fonder som finns och hur du kan börja spara i fonder.

Fonder

Hur kan jag använda min budget?

2020-12-10

I detta inlägg går vi igenom hur du kan använda din budget och få full koll på din ekonomi.

Budget

Kan man köpa en bostad utan kontantinsats?

2020-12-09

I detta inlägg går vi igenom om man kan köpa en bostad utan kontantinsats och vad man ska tänka på.

Bolån

Skapa en julbudget i 8 smarta steg

2020-12-06

Julen närmar sig med stormsteg och även om det för de allra flesta är en högtid som handlar om glädje och mys så är den också ofta förknippad med stress och inte minst ekonomisk stress.

Budget

Viktigt att tänka på när du sparar pengar på ett sparkonto

2020-12-03

I detta inlägg listar vi några saker som är viktiga att tänka på när du sparar pengar på ett sparkonto.

Sparkonto

4 saker att tänka på när du ska välja elavtal

2020-12-02

Jämföra elavtal gör vi alltför sällan, trots att det för många är en av de större löpande månadskostnaderna. Här har vi sammanställt 4 punkter som kan hjälpa dig i jakten på ett bättre elavtal.

Elavtal

Bolåneskydd – vad är det och hur fungerar det?

2020-11-28

Med ett bolåneskydd så kan du bo kvar i din bostad även om du blir arbetslös eller sjukskriven och det fungerar som en försäkring för det lån du tagit för ditt boende. När det gäller dödsfall så kan delar och ibland hela lånet betalas av via denna försäkring.

Bolån

Vad behöver jag veta om pantbrev och lagfarter?

2020-11-22

När du letar bostad kan det vara viktigt att ha koll på något som heter pantbrev och lagfart, och även vilka kostnader dessa kan innebära för dig. Är det bra eller dåligt om huset du vill köpa har existerande pantbrev och behövs det en lagfart när du ska köpa en bostadsrätt?

Bostad

Att tänka på innan du belånar din bostad

2020-11-15

Är du i behov av ett lån kan det vara en bra lösning att öka bostadsbelåningen istället för att ansöka om ett privatlån. Det blir oftast billigare för dig och du undviker att behöva lösa ett nytt lån, men det för också med sig en del begränsningar.

Bolån

Bunden eller rörlig ränta – vad är bäst?

2020-10-20

I denna artikel går vi igenom vad man ska på tänka på när man väljer mellan en bunden och en rörlig ränta.

Bolån

Guiden för dig som vill köpa nyproduktion

2020-10-11

I detta inlägg så sammanfattar vi 10 punkter vad du bör fundera på innan du bestämmer dig och hur processen går till när man köper en nyproduktion.

Bostad

Vad är en kapitalförsäkring?

2020-10-09

I detta inlägg går vi igenom Kapitalförsäkringar (KF), dess avgifter, bindningstider, för- och nackdelar och vad man ska tänka på när man sparar i en kapitalförsäkring.

Investera

Checklista – Så byter du bank

2020-10-06

Hur byter man egentligen bank och måste man flytta allting? I detta inlägg går vi igenom vad som är värt att tänka på när du byter bank och hur du får till ett smidigt bankbyte.

Bank

Vad betyder ett bundet bolån?

2020-10-05

Det finns olika för- och nackdelar med att binda sitt bolån och i denna artikel går vi igenom vad ett bundet bolån är, hur man avbryter ett bundet bolån, vad som händer när bindningstiden går ut med mera.

Bolån

Vilka försäkringar behöver man?

2020-10-04

Vilka försäkringar behöver man egentligen? I detta inlägg så går vi igenom de försäkringar som du behöver enligt lag, vilka som är nödvändiga, vilka som är bra att ha och vilka försäkringar som du eventuellt kan välja bort.

Försäkring

Vinstskatt på bostadsförsäljning – betala direkt eller skjuta upp?

2020-10-03

Går du i säljtankar av din bostad? Då kan det vara bra att ha koll på vad som händer rent skattemässigt vid en försäljning. I denna artikel kommer vi gå igenom vad du behöver veta kring uppskov och beskattning vid en bostadsförsäljning.

Bostad

Buffertsparande – Så stor buffert ska du ha

2020-10-02

I detta inlägg går vi igenom vad ett buffertsparande är, vad som kan vara en lämplig buffert för dig och hur du ska placera din buffert.

Buffert

Så gör du en budget i 6 enkla steg

2020-09-18

En steg för steg guide om hur du skapar och använder en budget. Om du vill få koll på din konsumtion och jobba mot att nå dina ekonomiska mål så behöver du ha en budget.

Budget

Köpa eller hyra bostad? Vad är bäst?

2020-09-17

I detta inlägg går vi igenom fördelarna och nackdelarna med att köpa vs att hyra sitt boende. Även om du i dagsläget äger din bostad kan det vara svårt att veta vad som faktiskt är det bästa alternativet för dig. Vad som passar bäst för dig beror på din livssituation.

Bolån

Hur bestämmer banken bolåneräntan?

2020-09-15

I detta inlägg går vi igenom hur banken bestämmer bolåneräntan, varför räntan skiljer sig åt mellan banker och hur du kan använda detta till din fördel.

Bolån

Kontotyper för investeringar

2020-09-09

I detta inlägg går vi igenom de olika typerna av konton som man kan investera via samt deras respektive för- och nackdelar.

Investera

Vad är ränteskillnadsersättning?

2020-09-08

I detta inlägg går vi igenom vad ränteskillnadsersättning är och när man kan behöva betala det. Ränteskillnadsersättning är en avgift som ska kompensera bankens bortfall av ränteintäkter som blir när du lånar en kortare period än vad som avtalats.

Bolån

Vad är en ISK?

2020-09-08

Går du i bostadstankar? Drömmer du om att köpa ditt första egna boende eller planerar du kanske att flytta till en större bostad? Vi har skapat en lista på de viktigaste sakerna du bör ha koll på när det kommer till bolån.

Investera

Värdet av en personlig ekonomisk plan

2020-09-01

Att ha koll på sin ekonomi kan ibland kännas komplicerat och jobbigt. Med en ekonomisk plan så är det lättare att styra kursen mot dina mål. I denna artikel går vi igenom vad en ekonomisk plan är, fördelar med att ha en och även hur du skapar en.

Budget

Bolån – 6 viktiga saker att ha koll på

2020-08-22

Går du i bostadstankar? Drömmer du om att köpa ditt första egna boende eller planerar du kanske att flytta till en större bostad? Vi har skapat en lista på de viktigaste sakerna du bör ha koll på när det kommer till bolån.

Bolån

Om sparkonton

2020-08-14

Ett sparkonto är ett konto där du kan spara pengar både på kort och lång sikt. I detta inlägget går vi igenom de olika typerna av sparkonton som finns, bindningstider och vad man ska tänka på när man väljer ett sparkonto.

Sparkonto

Få en smartare ekonomi

Skapa ett konto på en minut

Vi använder cookies för att anpassa din användarupplevelse. Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du vår användning av cookies. Du kan läsa mer i vår Integritetspolicy.