Så påverkar fondavgifterna ditt sparande

2021-02-03

Investera
Så påverkar fondavgifterna ditt sparande

Påverkar verkligen avgifterna på dina fonder utvecklingen för ditt sparande? Är inte det viktigaste hur fonden presterar? Båda är givetvis viktiga men en högre avgift behöver inte resultera i en bättre värdeutveckling och en låg avgift behöver inte heller resultera i en bättre värdeutveckling. Fonder med höga avgifter får dock svårare i kampen mot sitt jämförelseindex. Detta blir väldigt tydligt för indexfonder där avgiften spelar en stor roll då fondernas innehav/strategi inte skiljer sig nämnvärt.

Men hur mycket kan då avgifterna påverka just ditt sparande?

Här kommer ett exempel:

Sara är 35 år och sparar 500 kronor i månaden i olika fonder. Hon sparar i 30 år då hon vill ha extra pengar över när hon går i pension. Saras genomsnittliga fondavgift är 1.35% i det första exemplet och 2.5% i det andra exemplet. För exemplets skulle så ökar hennes fonder i värde med 7% per år.

Exempel 1
När Sara sparar 500 kronor i månaden, i 30 år och till en avgift på 1,35% så kommer hon att ha betalat ca 71 000 kr i fondavgifter. Totalt har hon satt in 180 000 kronor (500*12*30) och det innebär att ca 39% av hennes totala insättning har ”ätits upp” av avgifter.

Exempel 2

När Sara sparar 500 kronor i månaden, i 30 år och till en avgift på 2,5% så kommer hon att ha betalat ca 114 000 kr i fondavgifter. Totalt har hon satt in 180 000 kronor (500*12*30) och det innebär att ca 63% av hennes totala insättning har ”ätits upp” av avgifter.

Det är inte så förvånande att Sara, i exempel två, har betalat in mer i fondavgifter än i exempel 1 men det är noterbart att det är så pass mycket mer som har ”ätits upp” av avgifter pga den högre avgiften. Hade Sara istället betalat en lägre avgift så hade hon kunnat utnyttja ränta-på-ränta effekten på de extra pengarna och på så sätt få ännu mer i pension. Om du vill räkna på ränta-på-ränta kan du använda vår kalkylator här.

När du sparar långsiktigt i fonder så är det viktigt att se över avgifterna och att de verkligen är motiverade för de fonderna som du sparar i.

Lycka till!

Informationen på bloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på bloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Fler inlägg

Ange din mail för att få de senaste blogginläggen direkt till din mailkorg

Få en smartare ekonomi

Skapa ett konto på en minut

Vi använder cookies för att anpassa din användarupplevelse. Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du vår användning av cookies. Du kan läsa mer i vår Integritetspolicy.